Hlavní obsah

Soud rozhodl v kauze H-System, někdejší Smetkův areál na Slapech definitivně propadne státu

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Rozsáhlý rekreační areál v Rabyni zahrnuje autokemp a velkou pláž u Slapské přehrady, včetně budov určených k ubytování nebo pro provozování restaurací a barů.

Článek

Část lukrativního rekreačního areálu Rabyně na Slapech definitivně propadne státu jako výnos z trestné činnosti v rámci kauzy tunelování společnosti H-System. Rozhodnutí o zabavení areálu potvrdil na neveřejném zasedání Městský soud v Praze. Seznamu následně potvrdila informaci mluvčí Markéta Puci.

O tom, že je rekreační areál, kdysi patřící šéfovi vytunelovaného H-Systemu Petru Smetkovi, skutečně výnosem z trestné činnosti, poprvé rozhodl loni v říjnu Obvodní soud pro Prahu 2. Z jeho rozhodnutí má část areálu ze současného vlastníka přejít do majetku státu.

Současný majitel Rabyně Luděk Fabinger ale podal proti tomuto rozhodnutí stížnost. Tu řešil v pátek 4. ledna Městský soud v Praze na neveřejném zasedání. V justičním systému se nyní objevil výsledek jednání. „Rozhodnutí soudu 1. stupně potvrzeno.“ Není tak zatím jasné zdůvodnění rozhodnutí. Jelikož ale Městský soud potvrdil rozhodnutí Obvodního soudu, lze předpokládat, že se zcela ztotožnil s jeho argumentací.

Rozsáhlý rekreační areál v Rabyni zahrnuje autokemp a velkou pláž u Slapské přehrady, včetně budov určených k ubytování nebo pro provozování restaurací a barů. Areál je sice velmi zanedbaný, ale pro velkou návštěvnost v letních měsících je pokládán za lukrativní. Současný majitel do něho neinvestoval právě proto, že se obával jeho zabavení. Měl ale připravený projekt na kompletní rekonstrukci.

Šéf vytunelovaného H-Systemu Petr Smetka koupil areál v devadesátých letech. Když ho policie obvinila z vytunelování firmy, část areálu v katastru nemovitostí obstavila. Z tohoto majetku měli být odškodněni lidé okradení H-Systemem. Exekutor ale tehdy i přes obstavení majetku část areálu prodal v dražbě.

Sabina Slonková za kulisami velkých případů: Co zjistila o kauze H-System, ve které lidé přišli o miliardu?Video: Seznam Zprávy

Za dvacet devět milionů korun ji koupil Luděk Fabinger. Od jiných vlastníků pak koupil druhou polovinu areálu, která mu zůstane i po nynějším soudním rozhodnutí. Ta totiž nepatřila Smetkovi a s H-Systemem neměla nic společného. Polovina zabavená státem bude nyní jen velmi těžko prodejná, protože ji lze bez druhé poloviny patřící Fabingerovi obtížně využít.

Navíc není vůbec jisté, že ze zabaveného areálu lidé poškození H-Systemem něco dostanou. Majetek, který propadl státu jako výnos z trestné činnosti, je totiž příjmem státního rozpočtu. A v podstatě neexistuje cesta, jak by jeho výnos mohl být předán okradeným. Leda že by jim stát výnos z prodeje areálu daroval.

Podívejte se na reportáž o zabraném areálu Petra Smetky na Slapech.

Kauza H-System: Soud zabral někdejší Smetkův areál na Slapech.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované