Hlavní obsah

Zabavte Rathovi všechen majetek, jinak to nebude žádný trest, žádá státní zástupkyně

David Rath dlouhodobě tvrdí, že mu na výši trestu nezáleží. Celý proces je podle něj zmanipulovaný.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Začal odvolací proces s Davidem Rathem a jeho spolupracovníky. Žalobkyni se nelíbí, že bývalý hejtman měl přijít jen o peníze z úplatků.

Článek

David Rath začal v pondělí ráno asi finální boj, jestli půjde do vězení v jednom z největších korupčních případů novodobého Česka.

Vrchní soud v Praze bude jedenáct dní v červnu probírat odvolací případ bývalého středočeského hejtmana. A na konci by měl říct, jestli někdejší politik ČSSD půjde na osm a půl roku do vězení – tak, jak zněl loňský rozsudek prvoinstančního soudu.

Státní zástupkyně Kateřina Weissová ale dala včera důrazně najevo, že se s mnohaletým vězením nespokojí. Požaduje, aby odvolací soud navíc Rathovi a jeho spolupracovníkům, lékařům Kateřině Kottové a Petru Kottovi zabavil veškerý majetek. Domy, byty, auta i peníze na účtech.

Podle zákona to znamená, že by přišli o vše, co nutně nepotřebují k životu.

Prvoinstanční soud totiž nařídil, že Rath a spol. přijdou pouze o peníze z úplatků. Například Rath o sedm milionů ve známé krabici od vína. A Kottovi o miliony ukryté mezi kompoty ve sklepě.

Státní zástupkyně upozornila, že zabavení jen toho, co skupina vyinkasovala na úplatcích, nedává smysl. Když však soud sáhne i na nemovitosti a další peníze, tak teprve tehdy podle žalobkyně přichází ten správný trest. „Doktor Rath byl mozkem celé skupiny a manžele Kottovy úkoloval jako své podřízené,“ popsala státní zástupkyně.

Žalobkyně Weissová také upozornila, že Petr Kott peníze z úplatků investoval například do cenných papírů velkých bank. Tyto akcie mu přinášely další výnosy. Jenže podle žalobkyně není možné vydělávat – tentokrát už legálně – pomocí nakradených peněz. „Nejde o pouhé výnosy a ztráty. Taková úvaha je absurdní,“ dodala státní zástupkyně.

Obžaloba: Převzal 16,2 milionu

V Rathově případu se jedná o sedm zakázek Středočeského kraje – stavebních nebo nemocničních, například na nákupy různých přístrojů a vybavení. Je mezi nimi i ta nejznámější, tedy oprava zámku v Buštěhradu u Kladna, kterou Rathova skupina údajně dokázala předražit o 15 milionů. Právě proto, aby se vytvořil polštář na úplatky.

Se sedmi miliony za tuto zakázku, které měl ve známé krabici na víno, pak Ratha zatkla v květnu roku 2012 policie. A to po déle než půlročním sledování a odposlouchávání. Skryté mikrofony měli detektivové například i v kuchyni manželů Kottových, takže se podařilo – jak potvrdil prvoinstanční soud v rozsudku – zachytit domlouvání, která zakázka a jak se zmanipuluje. A že se úplatky budou dělit půl na půl: padesát procent Rath, padesát procent Kottovi.

Bývalý středočeský hejtman získal podle obžaloby na úplatcích přes 16,2 milionu, dalších šest milionů měl dohodnutých, ale už je kvůli policejnímu zásahu nestihl převzít. Jeho spolupracovníci, manažeři krajských nemocnic Kateřina a Petr Kottovi, převzali na úplatcích 38,2 milionu.

Rath dlouhodobě tvrdí, že soudy jsou proti němu zaujaté a že ho chtějí potrestat podle přání politiků. Třeba prezident Miloš Zeman už dříve řekl, že v tomto případu je proces vlastně zbytečný: Koho podle prezidenta chytí se sedmi miliony, je rovnou vinen.

Rath se části majetku zbavil

Rath dostal od prvoinstančního Krajského soudu v Praze osm a půl roku vězení, Kottovi o rok méně. K tomu by měl někdejší politik přijít mimo jiné o 8,6 milionu a 40 tisíc eur, které u něj policie našla při domovní prohlídce, sedm milionů z krabice a pět milionů uložených u advokáta.

„Byl to právě doktor Rath, kdo z úplatků přebíral největší část,“ řekla v pondělí státní zástupkyně Weissová u odvolacího soudu. „Jednalo se o systematické získávání finančních prostředků,“ dodala žalobkyně, která vypočítala, že Rath na tom jako poslanec a hejtman nebyl špatně – na kraji bral skoro 90 tisíc měsíčně. A přesto vytvořil téměř dokonalý korupční systém.

„Jeho pohnutkou byla obyčejná ziskuchtivost,“ prohlásila žalobkyně a upozornila, že to je podle trestního zákoníku zvlášť zavrženíhodná pohnutka. Což podle ní nahrává tomu, že by měl přijít o všechen majetek. To není obvyklý trest v ekonomických nebo korupčních kauzách. Ale například před časem takhle soud potrestal aktéry případu konkurzní mafie kolem soudce Jiřího Berky.

Rath dnes spoluvlastní například rodinné sídlo ve Zbuzanech u Prahy, byt na kolonádě v Mariánských Lázních, byt v Praze a malý statek na Českolipsku se dvěma hektary pozemků.

Původně toho měl Rath ještě víc. V roce 2015 ovšem prodal své známé garsonku v Hostivici u Prahy. Za půl milionu. A na firmu, v níž sedí jeho žena, Rath za milion převedl ještě dvoupokojový byt na pražských Petřinách.

Soudce: Chci pořádné omluvenky

Kromě odposlechů je Jedním z dalších klíčových důkazů přiznání Ivany Salačové, majitelky jedné ze stavebních firem. Policii i u soudu popsala, jak se domlouvaly machinace se zakázkami, tak, aby vyhrála firma ochotná dát miliony bokem. Salačová za to pak dostala jako takzvaně spolupracující obviněná nepravomocně podmínku.

Kromě Salačové jsou souzeni ještě další tři manažeři stavebních firem.

Za zdravotnický byznys pak k soudu už sedmým rokem chodí velká jména. Jindřich Řehák, majitel společnosti Hospimed, někdejší jedničky na trhu se zdravotnickými přístroji. Nebo jeho kolega z podobně úspěšné firmy Puro Klima. A také Jan Hájek, manažer významné německé společnosti B-Braun. Všichni mají jít podle nepravomocného rozsudku na několik let do vězení.

Někteří obžalovaní se v pondělí z odvolacího jednání omluvili s tím, že jsou nemocní. Například manažer stavební společnosti Tomáš Mladý nebo Lucia Novanská z administrátorské společnosti, která podle obžaloby pomáhala šít středočeské zakázky na míru konkrétním uchazečům (nepravomocně za to loni dostala pět let). Takže z jedenácti obžalovaných jich k soudu přišlo jen šest.

Soudce Pavel Zelenka advokáty některých z nich upozornil, že mu nestačí jen neschopenka – že potřebuje skutečně podrobné zdůvodnění, proč jejich klienti nemůžou k soudu přijít. Když tyhle informace nedodají, nechá zdraví obžalovaných přezkoumat znalcem. A pokud se nepotvrdí, že byli opravdu vážně nemocní, může následovat pokuta nebo dokonce i vzetí do vazby.

Reklama

Související témata:

Doporučované