Hlavní obsah

Soud s dvěma Čechy v Řecku se odkládá, nedorazil svědek

Češi obvinění ze špionáže jeli do Řecka zbytečně.

 

Reklama

Martin Pezlar a Ivan Buchta začátkem týdne odletěli do Řecka. Ne na dovolenou, ale kvůli soudu, který měl dnes začít. Nestalo se tak, nedorazil hlavní svědek.

Článek

Soud v Řecku odročil na 15. května stání se dvěma Čechy, kteří čelí obvinění ze špionáže.

Programátoři počítačových her Martin Pezlar a Ivan Buchta podle řeckých úřadů jako zaměstnanci softwarové firmy pořizovali pro novou hru snímky vojenských objektů v citlivé oblasti u hranice s Tureckem. Oba muži ale tvrdí, že v Řecku trávili dovolenou a fotografovali výhradně jako turisté.

„Dnešní jednání bylo přerušeno z důvodu, že se bez omluvy nedostavil jeden ze svědků obžaloby," sdělila ČTK Kateřina Skalická, která se jako známá obou souzených dnešního řízení v Řecku zúčastnila. Podle mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Michaely Lagronové byl nepřítomný hlavním svědkem žalující strany.

Na řeckém ostrově Limnos byli Češi zadrženi v září roku 2012. V jejich propuštění se angažovala česká diplomacie a představitelé státu, vznikla dokonce i petice, kterou podepsalo 21 tisíc lidí. Po zaplacení kauce byli Pezlar a Buchta propuštěni z vazby, do České republiky se vrátili v lednu 2013.

Reklama

Související témata:

Doporučované