Hlavní obsah

Soud s exministryní Parkanovou po pěti letech. Žalobce si zve na 20 svědků

Reportáž ze soudu v kauze letounů CASA.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Případ nákupu letounů CASA pro armádu se začal vyšetřovat před sedmi lety, v roce 2012 začalo trestní stíhání dnešních obžalovaných.

Článek

Po sedmi letech od chvíle, kdy začala policie vyšetřovat nákup letadel CASA pro českou armádu, a téměř po pěti letech, kdy vznesla obvinění, začal v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 6 proces s někdejší ministryní obrany Vlastou Parkanovou.

Spolu s ní je obžalován také bývalý ředitel sekce vyzbrojování ministerstva Jiří Staněk. Oba jsou podezřelí ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z porušování povinností při správě cizího majetku.

Mluvil tři hodiny

Zatímco Vlasta Parkanová na poslední chvíli poslala soudu omluvu a zastupoval ji advokát Tomáš Sokol, spoluobžalovaný Jiří Staněk tři hodiny sděloval argumenty, proč se necítí vůbec vinen.

„Jsem rád, že po pětileté anabázi tohoto trestního případu mám možnost se k celé věci veřejně vyjádřit a zaujmout k ní jasné stanovisko. V žádném případě se necítím vinen žádným ze skutků. Odmítám, že bych svým jednáním kdykoliv po dobu, kdy jsem zastával funkci zadavatele na Ministerstvu obrany, způsobil nebo chtěl způsobit České republice škodu," prohlásil jedenačtyřicetiletý právník Staněk.

Posudek jako důkaz

Podle obžaloby ministryně v roce 2009 úmyslně předložila vládě Mirka Topolánka v demisi návrh smlouvy mezi resortem obrany a firmou Omnipol na nákup letadel za 3,5 miliardy bez znaleckého posudku. Podle žalobců tedy nedoložila přiměřenost ceny nakupovaných letounů. Škoda spočítaná státními zástupci a policií mohla podle obžaloby přesáhnout 819 milionů korun.

Obžaloba se opírá o posudek znaleckého ústavu American Appraisal, který je podle Staňka nekvalifikovaný a nehodnotný. „American Appraisal nikdy žádná letadla neoceňoval, natožpak vojenská letadla, natožpak vojenská dopravní letadla," upozornil.

Další dva stroje na obzoru

Také Vlasta Parkanová, stejně jako její tehdejší podřízený, vinu odmítá. Už dříve řekla, že návrh na obžalobu neobsahuje žádné konkrétní důkazy a nemůže před soudem obstát.

Ministerstvo obrany má i nyní v investičním plánu pořízení dalších dvou strojů CASA. Podle obžalovaného Jiřího Staňka je to důkaz, že výběr letounů byl i z ekonomického hlediska správný.

Státní zástupci poprvé poslali obžalobu k soudu už před dvěma lety. Loni jim ji soud vrátil k došetření. Justice také s velkými problémy hledala soudce, který by se případu ujal.

Soud bude v dalších týdnech pokračovat, žalobce Jan Kořán uvedl, že hodlá pozvat na dvacet svědků, mezi nimi členy bývalých vlád a také několik ministrů vlády nynější.

Reklama

Doporučované