Hlavní obsah

Soud s šedou eminencí Jižní Koreje začal, sesazená prezidentka půjde k výslechu

 

Reklama

Čche Son-sil, blízká kamarádka jihokorejské prezidentky, je obviněna, že vztah s hlavou země využívala k vlastnímu obohacení.

Článek

V Jižní Koreji začíná soud, který by mohl Čechům leccos připomínat. V případu, který se dotýká sesazené prezidentky Pak Kun-hje, je obviněna její poradkyně. Čche Son-sil měla zasahovat do státních záležitostí, i když neměla žádnou oficiální funkci.

Čche Son-sil během prvního dne soudního jednání veškerá obvinění prokuratury odmítla. Nesouhlasí s tím, že svůj vztah k prezidentce zneužívala pro vlastní obohacení. Její právník se nechal slyšet, že všechna obvinění jsou z říše fantazie.

Jedním ze tří spoluobviněných je i prezidentčin poradce, který měl Čche Son-sil předávat tajné informace. Trojice je podezřelá mimo jiné z toho, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské konglomerace, aby darovaly finanční prostředky neziskovým nadacím, které ovládali.

Prokuratura začala chystat výslech prezidentky kvůli podezření, že umožnila své dlouholeté přítelkyni zasahovat do státních záležitostí a získat jmění nezákonnými prostředky. „Na základě důkazů, které se dosud podařilo získat, byla prezidentka ve značné míře s Čche Son-sil spolčena," citovala šéfa prokuratury ČTK.

Mluvčí prezidentčina úřadu označil oznámení prokuratury za hluboce politováníhodné. „Tým vyšetřovatelů se vyslovuje, jako by prezidentka spáchala vážný zločin. To naprosto není pravda, ale nic než domeček z karet postavený na opakovaných výmyslech a spekulacích, které zcela opomíjejí objektivní fakta," řekl.

Ačkoliv Pak Kun-hje 9. prosince sesadil parlament a zemi prozatimně řídí premér, má stále imunitu a prokurátoři ji nemohou obvinit ze spolupachatelství. Oznámili už ale, že ji budou dále vyšetřovat. O setrvání jihokorejské prezidentky ve funkci bude oficiálně rozhodovat až ústavní soud - na verdikt má 180 dní.

Reklama

Související témata:

Doporučované