Hlavní obsah

Soud se chystá sepsat první posudek na Kajínka

Večerní zprávy, čtvrtek 5. 10. 2017.

 

Reklama

Propuštěný vrah ve středu boural. Přišlo to krátce před tím, než soud poprvé zhodnotí, jak plní podmínky prezidentské milosti.

Článek

Krajský soud v Plzni bude už v listopadu poprvé prověřovat, zda dvojnásobný vrah Jiří Kajínek neporušuje podmínky milosti, kterou letos dostal od prezidenta Miloše Zemana.

Téma možného návratu Kajínka do vězení otevřela jeho středeční autonehoda na okraji Plzně. Kajínek sjížděl se svým mercedesem z dálnice a nedal přednost fabii jedoucí po hlavní silnici.

Policie havárii kvalifikovala jako přestupek, Jiří Kajínek dostal pokutu a přišel o čtyři body na kontě řidiče. Podmínky milosti podle oslovených právníků neporušil. To by musel spáchat úmyslný trestný čin.

Krajský soud v Plzni, který má Kajínka na starosti, protože ho kdysi na doživotí do vězení poslal, nicméně na dotaz Seznamu potvrdil, že se v následujících týdnech bude chováním omilostněného vraha zabývat.

Podle podmínek milosti totiž musí každý půlrok od propuštění zjišťovat, zda Kajínek vede řádný život. Dřívější doživotní vězeň byl propuštěn 23. května. První zprávu o jeho chování tak musí mít soud hotovou do 23. listopadu.

Soud bude své zprávy posílat Ministerstvu spravedlnosti. Pokud by Kajínek podmínky milosti porušil, putovaly by zprávy dále do prezidentské kanceláře.

O tom, zda by se Kajínek v případě porušení pravidel do vězení vrátil, by totiž rozhodoval prezident. A nezáleží přitom na tom, zda by byl ještě prezidentem Miloš Zeman, který milost udělil, nebo zda by už byl ve funkci někdo jiný.

Reklama

Doporučované