Hlavní obsah

Soud se squattery ze Šatovky. Žaloba navrhla trest, ale co nejmírnější

Soud se squattery ze Šatovky. Žaloba navrhla trest, ale co nejmírnějšíVideo: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Obžalovaní obsadili opuštěnou zchátralou budovu. Podle státní zástupkyně nelze jednat protiprávně, ani když máte prospěšný cíl.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 6 začal řešit případ squatterů, kteří v polovině února obsadili usedlost Šatovka v pražském Šáreckém údolí. Na střeše usedlosti vydrželi obleženi policií pět dní.

Líčení hned v první den dospělo až k závěrečným řečem. Státní zástupkyně navrhla squattery potrestat, avšak na samé spodní hranici sazby. Podle ní nelze jednat protiprávně, byť k dosažení prospěšného cíle. Chce, aby aktivisté uhradili škodu ve výši 6100 korun, kterou vniknutím do domu způsobili Praze 6.

Squatteři se před soudem hájili tím, že budova vlastněná městskou částí Praha 6 byla dlouho opuštěná a oni se o usedlost chtěli postarat. V závěrečných řečech pak kritizovali perzekuci squattingu.

Soudkyně vynese verdikt v úterý.

Video: Třetí den okupace opuštěné a zchátralé Šatovky

Záběry staré několik týdnů. Třetí den squatterů na střeše Šatovky.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Případ se k soudu dostal výjimečně rychle, protože policie věc řešila ve zrychleném řízení. Před soud bylo postaveno celkem devět squatterů, sedm Čechů, jedna Slovenka a jeden Francouz.

Na střechu Šatovky vnikli v pátek 9. února. Tři z nich budovu opustili v pondělí 12. února, zbytek až ve středu 14. února.

Všichni jsou obžalováni z trestného činu porušení práv k domu, bytu a nebytovému prostoru. V podobných případech obvykle soudy ukládají podmíněné tresty, případně obecně prospěšné práce nebo trest finanční.

U soudu uvedli, že před vniknutím do opuštěného objektu s místní radnicí roky jednali a dostali prý příslib, že jim vyjde vstříc.

Starosta Prahy 6 před soudem popřel, že by squatterům cokoliv slíbil. Budovu prý nyní nelze využívat, protože je podle znaleckého posudku ve špatném statickém stavu.

Městská část by usedlost chtěla zrekonstruovat a vybudovat tu domov pro seniory. Potřebuje k tomu ale změnu územního plánu, o kterou žádá pražský magistrát. Ten dosud potřebnou změnu neprojednal.

Reklama

Související témata:

Doporučované