Hlavní obsah

Soud se vrátil ke sporu o Peroutkův článek. Novinářova vnučka stále žádá omluvu

Terezie Kaslová požaduje omluvu za nepravdivý výrok o jejím dědečkovi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek ‚Hitler je gentleman‘ se Pražskému hradu nalézt nepodařilo, přestože prezident za jeho nález vypsal odměnu 100 000 Kč. Podle historiků neexistuje.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 1 se vrátil ke sporu o omluvu kvůli výrokům, které pronesl prezident Miloš Zeman o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Soudkyně Iveta Nedozrálová jednání odročila na 14. října, kdy padne rozsudek.

Žurnalistova vnučka Terezie Kaslová původně zažalovala prezidentskou kancelář a justice jí dala částečně zapravdu, po zásahu Nejvyššího soudu však musela svou žalobu přesměrovat na Ministerstvo financí. Prezident má v řízení pozici vedlejšího účastníka, na pondělním jednání ho zastupoval právník Marek Nespala.

Soudkyně mezi ostatními důkazy přehrála videozáznam z tiskové konference prezidenta po návštěvě Ústeckého kraje v roce 2015, kde Zeman o údajném článku Ferdinanda Peroutky promluvil.

Zástupce Kaslové před soudem připomněl, že Zeman při pronášení výroků o Peroutkovi vystupoval z pozice prezidenta republiky. Podle názoru Nejvyššího soudu tedy jeho jednání lze hodnotit jako nesprávný úřední postup, připomněl zástupce Kaslové. Jedná se o zákon 82/1998 Sb. o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem.

Ministerstvo financí jako žalovaná strana porušení zákona odmítá. Zemanův právník Nespala u soudu řekl, že během takřka pěti let soudního sporu se Peroutka stal symbolem odporu poražených proti přímo volenému prezidentu republiky. „To snad raději nebudu vůbec komentoval,“ řekla Kaslová k tomuto argumentu hradního právníka.

„Je to můj dědeček, je to moje krev,“ řekla po odročení jednání Kaslová. „Dotýká se to nejen mě, ale také mých dětí, mé sestry, mých synovců. Vůbec přece nezáleží na tom, jestli jsem bohužel dědečka neznala kvůli komunistickému režimu, který ho vypudil ze země. Dotý ká se mě to dvojnásob právě kvůli místu, kde prezident ta slova pronesl, na konferenci k výročí holokaustu, ve kterém zemřela polovina mé rodiny,“ dodala.

Zeman řekl v lednu 2015 při projevu k výročí konce holocaustu, že Peroutka napsal v časopisu Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘. Zároveň mu přisoudil výrok ‚nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky‘. Posléze se ukázalo, že autorem citátu je Jan Stránský. Podle historiků Peroutka článek ‚Hitler je gentleman‘ nenapsal.

Justice Kaslové původně přiznala nárok na omluvu za to, že prezident označil jejího dědečka za autora zmíněného článku. Za chybu u Stránského výroku a úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením se Česká republika podle verdiktu omlouvat nemusela.

Hrad se navzdory pravomocnému rozsudku neomluvil, ačkoliv Zeman již v dubnu 2015 slíbil svou omluvu, pokud se zmíněný článek nenajde. Nejvyšší soud následně verdikt zrušil a spor vrátil na začátek.

Jako vedlejší účastník se může řízení účastnit ten, kdo má právní zájem na jeho výsledku. Zeman tak má u soudu stejná práva a povinnosti jako žalované Ministerstvo financí.

Reklama

Související témata:

Doporučované