Hlavní obsah

Soud se znovu zastal firmy, na kterou podle Babiše „klekli naši“

Foto: Profimedia.cz

Firma FAU uspěla ve sporu se státem.

Reklama

Společnost FAU uspěla u Nejvyššího správního soudu. Ten potvrdil, že využití zajišťovacích příkazů v jejím případě bylo nezákonné.

Článek

Společnost FAU uspěla v dalším sporu se státem. Nejvyšší správní soud ve čtvrtek potvrdil, že v jejím případě postupoval celní úřad neoprávněně.

Kauza firmy FAU se do povědomí dostala poté, co anonymní twitterový účet Skupina Šuman zveřejnil nahrávku, na které současný premiér Andrej Babiš v souvislosti s touto společnosti uvádí, že na ni „naši klekli“.

Podle žaloby, kterou nyní řešil soud, chtěli celníci po této firmě za srpen a září roku 2016 doplatit částku přes 340 milionů korun jako spotřební daň z minerálních olejů.

Jenže takový postup nebyl oprávněný. Již loni řekl ostravský krajský soud, že úřad využil v tomto případě takzvané zajišťovací příkazy nezákonně. A podobný názor má nyní i odvolací soud.

„Mohu potvrdit, že Nejvyšší správní soud dal za pravdu Krajskému soudu v Ostravě. Včetně toho, že zdůraznil, že zajišťovací příkazy musí být užívány s rozvahou a jen tam, kde je to nezbytně nutné. Správní orgán je musí přesvědčivě odůvodnit,“ řekla Seznamu mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová s tím, že celý rozsudek bude znám v dalších dnech.

Andrej Babiš vysvětluje, co znamená, že „naši klekli na FAU“.Video: Seznam Zprávy

Obhájce firmy FAU Alfréd Šrámek uvedl, že nyní budou žádat po státu odškodnění.

„Otevírá mi to dveře k uplatnění práva na náhradu škody. Společnost FAU je v konkurzu téměř od té doby, co jí byly doručeny zajišťovací příkazy. Teď soudy zcela na rovinu a jasně řekly, že k tomu nebyl důvod,“ řekl Šrámek.

Škodu, která byla FAU způsobena, podle něj určí znalec. „Ta firma měla tržní cenu přes miliardu korun, dneska má firma FAU tržní cenu nula,“ doplnil Šrámek.

Právě zajišťovací příkaz je nástroj, který finanční úřady mohou použít při boji s daňovými úniky. Jeho smyslem je získat do úschovy částku, o které se správce daně domnívá, že bude odpovídat budoucí daňové povinnosti.

Mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková uvedla, že písemné vyhotovení rozhodnutí soudu nemají zatím k dispozici, tak se k němu nemohou vyjádřit.

V případě této firmy FAU, která je nyní v konkurzu, ale soudy opakovaně řekly, že postup státu byl nezákonný. Kauzou této společnosti se však zabývá také policie a v minulosti obvinila 16 lidí a dvě firmy.

Společnost FAU vlastnila sklad pohonných hmot v areálu přerovské firmy Precheza z holdingu Agrofert, který dříve patřil Babišovi.

A zmíněná nahrávka, kterou zveřejnila Skupina Šuman, podle některých politiků vyvolávala dojem, že úřady konají v zájmu současného premiéra. Babiš však dříve několikrát odmítl, že by v době působení ve funkci ministra financí úkoloval finanční a celní správu.

Reklama

Doporučované