Hlavní obsah

Ztrácíme čas, před soudem nestojí ti praví. Sobotka vypovídal v kauze privatizace OKD

Premiér Bohuslav Sobotka jako svědek před soudem v případu OKD.

 

Reklama

Soud hledá odpověď na otázku, zda byla ostravská důlní společnost prodána za odpovídající cenu. Sobotka byl v době privatizace ministrem financí.

Článek

Před Obvodním soudem pro Prahu 2 v pátek pokračovalo projednávání trestní kauzy spojené s privatizací těžební společnosti OKD.

Soud si jako svědka předvolal premiéra Bohuslava Sobotku, který byl v době prodeje státního podniku ministrem financí.

Jako obžalovaní stojí před soudem znalec, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu, a dále dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku, již měli privatizaci na starosti.

Vinu popírají mimo jiné i s argumentem, že fond byl pouhým administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu.

Právě Bohuslav Sobotka byl také během svého premiérského mandátu kvůli někdejší privatizaci kritizován. I kvůli jeho svědectví před soudem se v pátek ráno v některých městech republiky objevily billboardy, které mají jeho podíl na privatizaci připomenout.

Video: Miliardář Krúpa nechal vyvěsit billboardy připomínající kauzu OKD

Pavol Krúpa připravil kampaň proti Zdeňkovi Bakalovi.

Sobotka, který ve volbách kandiduje jako jihomoravský lídr ČSSD, však výtky dlouhodobě odmítá a trvá na tom, že stát akcie prodal za tržní cenu. „Jsou to jenom spekulace,” řekl po dnešním slyšení před soudem k otázce, zda stát prodal doly za příliš nízkou cenu. „Prodávali jsme za tržní cenu, i pokud to porovnáme s nabídkou privátní firmy (Penta - pozn. red.), kterou jsme tehdy dostali,” uvedl Sobotka.

„Tady ztrácíme čas, před soudem by měli stát ti, kdo připravili stát o majoritu v dolech,” prohlásil premiér. Další jednání soud v pátek odročil.

Prodej akcií schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy. Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, jimž Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Video: Připomeňte si jednání soudu v kauze OKD

Soud v kauze privatizace OKD.

Reklama

Související témata:

Doporučované