Hlavní obsah

Soud spočítal novinám účet za „sestru Smrt“, o nevinné psaly 111krát jako o vrahovi

Co napsal soud do rozsudku v kauze zdravotní sestry Věry Marešové?Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soudce v rozsudku popsal, jak novináři poškodili Věru Marešovou, o které bulvár ve 111 článcích psal jako o sestře Smrt.

Článek

„Sestra Smrt jde znovu za mříže: Vraždila čtyři roky!“ „Sestra Smrt putuje k soudu: Zabíjela, protože ji pacienti obtěžovali!“

Tohle jsou titulky dvou ze dvaačtyřiceti článků, ve kterých podle soudce Jana Kobery z Obvodního soudu pro Prahu 7 novináři z vydavatelství Czech News Center nectili presumpci neviny v případě zdravotní sestry Věry Marešové.

Marešovou policisté na základě znaleckého posudku obvinili z vraždy šesti pacientů rumburské nemocnice. Zdravotní sestra ale vinu od počátku odmítala a nakonec u soudů uspěla, když ji v roce 2016 zprostily obžaloby.

Teď Věra Marešová vyhrála i první soud s mediálním vydavatelstvím. Společnost Czech News Center, která vydává například bulvární deník Blesk, jí má podle nepravomocného rozsudku zaplatit 840 tisíc korun.

Seznam nyní získal rozsudek, ve kterém soudce Kobera vysvětluje, proč ji takovou částku přiznal. V dokumentu například zmiňuje i to, že novináři z Czech News Center Marešovou ve 111 z 262 článků označili jako „sestru Smrt“.

Výrazně pak podle soudu zasáhli do jejích osobních práv ve 42 textech a reportážích. „Nerespektovali princip presumpce neviny, a to zejména takovým způsobem, kdy předkládali jako fakt skutečnost, že žalobkyně usmrtila jednu či více osob,“ uvedl soudce Kobera.

Podle soudce při rozhodování o výši odškodnění nehrálo roli to, když novináři na konci případu otočili. Pak psali o Marešové jako o milé hezky oblečené paní, která byla oprávněně zproštěna obvinění.

„Nijak se tím ‚nekrátí' předchozí masivní mediální prezentace žalobkyně jako ,vraha pacientů, jehož pohnutky jsou zvláště zavrženíhodné‘,“ doplnil Kobera.

Jeden článek, ve kterém vydavatelství podle soudce nectilo presumpci neviny, ho tak může přijít na 20 tisíc korun. Soud ale také uvádí, že pro Czech News Center celková částka 840 tisíc nemá výraznější finanční dopad.

Tržby společnosti z prodeje novin, časopisů a inzerce byly v roce 2017 více než 1,9 miliardy korun. Tedy v průměru 5,2 milionu za den.

Vydavatelství ale s rozhodnutím soudu nesouhlasí. „Odvoláváme se, píšeme odvolání,“ uvedla advokátka společnosti Czech News Center Helena Chaloupková.

U soudu se vydavatelství bránilo tím, že při popisování trestní kauzy předkládali čtenářům informace takovým způsobem, kterým nemohli neoprávněně zasáhnout do osobních práv Věry Marešové.

Zdravotní sestra chce po státu odškodnění. Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Podle soudu ale měla bulvarizace případů ze strany novinářů z vydavatelství Czech News Center na zdravotní sestru nevratný dopad. „V očích značné části populace se označení, které o ní žalovaná šířila, už nikdy nesmyje,“ uvádí soudce Kobera.

Marešová také u soudu popsala, že se musela z Rumburku odstěhovat. Tři roky marně hledala práci. Teď již pracuje v nemocnici, kde ale pouze připravuje nástroje před operacemi.

Kvůli kauze přišla o kamarády, přítele, případ zásadně ovlivnil i její rodinu. Nebyla pozvána třeba na oslavu narozenin své švagrové.

U soudu také popsala, že když byla ve vazbě, řvali na ni, že je sestra Smrt. Jindy ji zdravotní sestra v litoměřické nemocnici zase nechtěla ošetřit. A když ji jednou vedl dozorce po vazební věznici, tak jí řekl, že na ni čeká poprava.

Věra Marešová se soudí o miliony také s dalšími mediálními vydavatelstvími. Po státu pak chce za neoprávněné stíhání odškodnění ve výši necelých pěti milionů korun.

Reklama

Doporučované