Hlavní obsah

Soud uzavřel kauzu nákupu ozonovače. Nepřipustil klíčový důkaz

Juraj Pavol byl osvobozen v případu kolem nákupu ozonovače v čase loňského nouzového stavu.

Reklama

V případu, který loni na jaře popsaly Seznam Zprávy, odmítl soudní senát připustit klíčový důkaz – skrytou audio nahrávku pořízenou během obchodního jednání.

Článek

Městský soud v Praze zprostil obžaloby z podvodu Juraje Pavola, který figuroval v kauze kolem nákupu dezinfekce pro veřejné prostory a budovy pod správou radnice Prahy 8 během loňského jarního nouzového stavu.

Soudní senát odmítl připustit klíčový důkaz – skrytou audio nahrávku pořízenou během obchodního jednání.

Seznam Zprávy loni uveřejnily reportáž, v níž Juraj Pavol, mimo jiné obchodník firmy Huawei, žádal na schůzce s podnikatelem zastupujícím společnost dodávající takzvané ozonovače (přístroje, které parami ozonu dezinfikují velké prostory) o „deset až patnáct procent“ pro sebe a to samé pro radního za údajné zprostředkování obchodu.

„Dobře, plán je jasnej, deset až patnáct pro mě, pro něj, minimum pro mě, s tím, že ty mu tam ukážeš to demo a pak to bude chviličku na něm. A uvidíme, s čím za mnou přijde,“ říkal Juraj Pavol na jednání, které reportér Seznam Zpráv při práci na investigativním projektu skrytě zaznamenal.

Obchod se nakonec neuskutečnil, avšak podezření z podvodu a možné korupční jednání řešila policie.

Obvodní soud pro Prahu 9 klíčovou audio nahrávku odmítl přijmout jako důkaz. Podle předsedy senátu Jana Sklenáře nebyla dodržena takzvaná proporcionalita, a tudíž mělo v tomto případě přednost právo na ochranu soukromí před právem na svobodný přístup k informacím. Juraje Pavola prvoinstanční soud zprostil obžaloby.

Státní zastupitelství se proti rozsudku odvolalo.

„Cílem pořízení nahrávky bylo, aby společnost byla informována o korupční trestné činnosti, do které měli být zapojeni vysocí představitelé veřejné moci,“ řekla během odvolacího řízení státní zástupkyně Jana Bachtíková. Podle ní naopak bylo třeba upřednostnit právo na svobodný přístup k informacím na úkor práva obžalovaného na ochranu jeho soukromí.

„Odvolací soud se ztotožnil se závěry obvodního soudu, který se velice pečlivě vypořádal s jednotlivými kroky, které posuzovaly proporcionalitu a použitelnost takovéto nahrávky ve věci trestního řízení,“ řekla předsedkyně soudního senátu Věra Trojanová při čtení rozsudku. „Juraje Pavola Městský soud v Praze zprošťuje obžaloby,“ vynesla na závěr soudkyně.

Juraj Pavol se nechtěl k výsledku soudu Seznam Zprávám vyjádřit.

Reklama

Související témata:

Doporučované