Hlavní obsah

Soud v Barmě zamítl dvěma novinářům z agentury Reuters žádost o propuštění na kauci

Soud v Barmě zamítl kauci dvěma zadrženým novinářům z agentury ReutersVideo: AP

 

Reklama

Okresní soud v Barmě zamítl žádost dvou novinářů z agentury Reuters na kauci. Reportéři byli zadrženi na začátku prosince za údajné porušení zákona o státním tajemství kvůli dokumentům, které měli ve chvíli zadržení u sebe.

Článek

Zadržení novináři přinášeli zprávy o situaci na území Arakanského státu, odkud uprchlo několik set tisíc Rohingů do sousedního Bangladéše. Oba byli 12. prosince zatčeni a obviněni z porušení zákona o státním tajemství, a to na základě dokumentů, které měli v době zatčení u sebe. Novináři však tvrdí, že jejich dokumenty žádné utajované informace neobsahovaly a že všechny údaje, jež v nich byly, se daly získat z veřejných zdrojů. Domnívají se proto, že byli zadrženi právě kvůli reportážím o muslimské menšině Rohingů.

Novinářům podle jejich slov dokumenty vnutili dva policisté, se kterými se chvíli předtím sešli. Téměř bezprostředně potom byli zadrženi. Oba muži zůstávají ve vazbě již déle než padesát dnů. Dnešní zamítnutí kauce soud přitom nijak neodůvodnil. Oznámil pouze, že v případech porušení zákona o státním tajemství, jenž pochází z roku 1923, není kauce možná.

V případu, který zblízka sleduje i mnoho západních ambasád v zemi, se rozcházejí i výpovědi svědků. Liší se informace ohledně místa zatčení i obsahu zadržených dokumentů. Oba obvinění se navzdory tomu zdáli být během čtvrtečního slyšení v dobré náladě. Po dlouhé době mohli také strávit nějaký čas se svými rodinami.

Procesu se účastní mnoho zahraničních novinářů i zástupců Organizace spojených národů a Evropské unie. Zahraniční velvyslanci a organizace na ochranu novinářů na barmskou vládu tlačí, aby uvězněné reportéry co nejdříve propustila. Za porušení zákona na ochranu státního tajemství jim hrozí až 14 let vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované