Hlavní obsah

Soud v Brně musí řešit spor o náhradu po těžkém porodu. Dítě má poškozený mozek a celoživotní následky

Foto: Ilustrační foto: Unsplash

Komplikovaný porod skončil poškozením zdraví.

Reklama

Soud v Brně se bude znovu zabývat případem poškození zdraví po komplikovaném porodu. Chlapec se narodil v lednu 2009. Po prvních příznacích počínajícího urgentního porodu záchranka přivezla rodičku do Nemocnice Boskovice, odkud ji ale sanitkou poslali do Fakultní nemocnice Brno. Dítě se tam narodilo císařským řezem, s těžkým poškozením mozku a celoživotními následky.

Článek

Krajský soud v Brně se musí znovu zabývat sporem o náhradu škody na zdraví dítěte po komplikovaném porodu. Ústavní soud v úterý vyhověl stížnostem Nemocnice Boskovice a Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. V téže kauze Ústavní soud před dvěma lety vyhověl protistraně, tedy rodině chlapce s poškozeným zdravím. Důvodem nového zásahu jsou podle mluvčí Ústavního soudu Miroslavy Sedláčkové procesní vady a nedostatečné odůvodnění.

Rodina se civilní žalobou po záchrance a boskovické nemocnici neúspěšně domáhala náhrady škody na zdraví, respektive jednorázového odškodnění bolesti a snížení společenského uplatnění ve výši 198 000 korun.

Ústavní soud v roce 2018 vyhověl stížnosti rodiny a kauzu vrátil k novému projednání. Zároveň zavázal justici k tomu, aby za daných skutkových okolností, třeba s ohledem na nedostatky ve zdravotnické dokumentaci, zvážila možnost takzvaného obrácení důkazního břemene. Obvykle je věcí žalobce, tedy poškozeného, aby dokázal, že zdravotnické zařízení chybovalo. Ve výjimečných případech je možné důkazní břemeno obrátit, což prakticky znamená, že zdravotnické zařízení musí prokázat, že nepochybilo.

„Vzhledem k tomu, že jde o výjimečný postup, musí být rovněž řádně odůvodněn, což se v tomto případě však nestalo. Krajský soud v Brně v projednávané věci přenesl důkazní břemeno z žalobce na zdravotnické zařízení, aniž tento postup řádně odůvodnil. Nejvyšší soud se rovněž při posuzování dovolání dopustil několika procesních pochybení,“ popsala Sedláčková.

Případ se nyní vrací ke krajskému soudu. Musí účastníky řízení poučit o svém názoru na rozložení důkazního břemene a dát jim prostor k doplnění tvrzení a důkazních návrhů. „Není tudíž vyloučeno, že výsledek sporu bude stejný, nicméně mu musí předcházet férový a rovný postup pro všechny účastníky,“ uvedla Sedláčková. Doplnila, že aktuální řízení se týká náhrady škody na zdraví. Řízení o žalobě na ochranu osobnosti je vedeno u Krajského soudu v Brně paralelně.

Reklama

Doporučované