Hlavní obsah

Soud rozplétá machinaci s pozemkem po uprchlících před Hitlerem

Foto: Shutterstock.com

Soudní spor se vleče už více než tři roky.

Reklama

Potomek továrnické rodiny Georg Bilek má již pozemek ve svém vlastnictví. Řeší se ale pokus o podvod, který měl spáchat někdejší brněnský zastupitel.

Článek

Čtyřiadevadesátiletý potomek brněnské německo-židovské továrnické rodiny Georg Bilek se v pondělí připojil přes videokonferenční hovor k soudnímu projednávání kauzy, která se vleče již tři roky. Jde v ní o lukrativní pozemek, který zdědil po rodičích. Podle Bilkovy verze jej o něj měl podvodem připravit bývalý zastupitel Brna-střed Tomáš Jan Otradovec.

„Pan Otradovec a jeho matka mě v roce 2013 přišli navštívit. Otradovec tvrdil, že je architekt a že ho zajímá dům, který na pozemku stojí,“ vypověděl z Vídně Bilek. Podle svých slov si v té době nebyl jistý, zda mu pozemek opravdu patří. Historie jeho rodiny byla totiž spletitá. Jeho otec je původně přihlásil k německé národnosti a židovský původ zamlčel. Zřejmě se i přihlásil k nacistické partaji NSDAP. Na jeho podvod ale musely německé úřady nejpozději v roce 1941 přijít. Mladý Georg se pak v době heydrichiády ukrýval u příbuzných ve Vídni.

Bilek proto vystavil Otradovcovi plnou moc, aby za něj zjistil vlastnictví.

Otradovec v roce 2014 otevřel dědické řízení o určení vlastnictví po Bilkově otci. Pozemek v hodnotě 2,8 milionu korun skutečně ve jménu Bilka získal. Podle obžaloby pak bez Bilkova vědomí sepsal pod jeho jménem darovací smlouvu a pozemek převedl na sebe. Darovací listinu podepsal dvakrát svým jménem – jednou jako dárce s udělenou plnou mocí a podruhé jako obdarovaný. U soudu se později snažil dokázat, že pozemek byl zkonfiskován státem po válce, a patřil proto státu. Odvolával se na Benešovy dekrety.

„Nevěděl jsem jistě, jestli je pozemek můj. Pověřil jsem pana Otradovce, nechtěl jsem ale, aby pozemek převedl na sebe, proto jsem mu plnou moc nedával. Dostal ji jen proto, aby zjistil vlastnictví pozemku,“ uvedl v pondělní výpovědi Bilek. Po půlhodině bylo ale nutné výslech ukončit a 94letý muž odjel do nemocnice. Soud proto odročil jednání až na prosinec, pokud to zdravotní stav Bilka dovolí.

Podle Otradovcova obhájce Petra Hulána je však výpověď Bilka v rozporu s některými důkazy v celém příběhu. „Části výpovědi poškozeného jsou v nesouladu s doloženou e-mailovou komunikací. S panem obžalovaným v ní mluví o darování pozemku,“ řekl Hulán.

V loňském lednu obžalovaný Otradovec přistoupil na to, že pozemek Bilkovi vrátí. Rozhodl tak i Městský soud v Brně. Stále je ale obviněný z podvodu a hrozí mu až osm let vězení. „Odmítám fakt, že bych pana Bilka okradl nebo se na něm nějak obohatil. Neměl jsem žádné nekalé úmysly,“ řekl už dříve u soudu Otradovec.

Celý případ řeší soudy více než tři roky. Za tu dobu padlo několik rozsudků. Žádný ale nenabyl právní moci.

Soud se zabýval také tím, co by to znamenalo, kdyby poškozený Bilek kvůli zdraví nemohl vypovídat. V takovém případě by bylo problematické rozhodnout o vině.

Reklama

Související témata:

Doporučované