Hlavní obsah

Soud v kauze Peroutka řekl, že stát se nemusí omlouvat za prezidenta

Foto: Vojtěch Gavriněv

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová prohrála spor, chtěla omluvu od prezidenta za nactiutrhačské výroky o svém dědovi.

Reklama

Stát se prostřednictvím Ministerstva financí nemusí omlouvat vnučce novináře Ferdinanda Peroutky za výroky, které o žurnalistovi pronesl prezident Miloš Zeman.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 1 odmítl nařídit Ministerstvu financí, aby zaslalo omluvu Terezii Kaslové za lživé výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu jejího dědečka Ferdinanda Peroutky.

„Prezident republiky při svých projevech žádné právní normy stanovené pro výkon této veřejné funkce neporušil, a není tedy splněna jedna z podmínek stanovení odpovědnosti státu za škodu,“ konstatovala soudkyně Iveta Nedozrálová.

A zamítla i požadavek Kaslové na zveřejnění omluvy na internetu.

Kaslová naopak musí do tří dní zaplatit náklady žalované strany na soudní řízení.

Proti rozsudku se hodlá odvolat.

Žurnalistova vnučka původně zažalovala prezidentskou kancelář a justice jí dala částečně zapravdu, po zásahu Nejvyššího soudu však musela svou žalobu přesměrovat na Ministerstvo financí. Miloš Zeman má v řízení pozici vedlejšího účastníka, u soudu ho zastupoval právník Marek Nespala.

Žalovanou stranou je teď tedy Ministerstvo financí, na němž se Peroutkova vnučka Terezie Kaslová domáhala odškodnění ve formě omluvy státu za nesprávný úřední postup.

Zeman řekl v lednu 2015 při projevu k výročí konce holocaustu, že Peroutka napsal v časopisu Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘. Zároveň mu přisoudil výrok ‚nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky‘. Posléze se ukázalo, že autorem citátu je Jan Stránský. Podle historiků Peroutka článek ‚Hitler je gentleman‘ nenapsal.

„Dotýká se mě to dvojnásob právě kvůli místu, kde prezident ta slova pronesl – na konferenci k výročí holokaustu, ve kterém zemřela polovina mé rodiny,“ řekla minulý týden Peroutkova vnučka Kaslová.

Justice Kaslové původně přiznala nárok na omluvu za to, že prezident označil jejího dědečka za autora zmíněného článku. Za chybu u Stránského výroku a úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením se Česká republika podle verdiktu omlouvat nemusela.

Hrad se navzdory pravomocnému rozsudku neomluvil, ačkoliv Zeman již v dubnu 2015 slíbil svou omluvu, pokud se zmíněný článek nenajde. Nejvyšší soud následně verdikt zrušil a spor vrátil na začátek.

Jako vedlejší účastník se může řízení účastnit ten, kdo má právní zájem na jeho výsledku. Zeman tak má u soudu stejná práva a povinnosti jako žalované Ministerstvo financí.

Reklama

Související témata:

Doporučované