Hlavní obsah

Soud v Pensylvánii zamítl Trumpovu žalobu na volby

Foto: Profimedia.cz

Podporovatelé Donalda Trumpa v Atlantě.

Reklama

aktualizováno •

Trumpova kampaň se stále snaží zvrátit výsledky prezidentských voleb v USA. Svět jako jejich vítěze uznal demokrata Joea Bidena.

Článek

Soudce v Pensylvánii v sobotu zamítl žalobu týmu prezidenta Donalda Trumpa žádající zablokování uzavření výsledků prezidentských voleb v tomto americkém státě. Informovala o tom v neděli agentura AP.

Trumpova kampaň, která si stěžovala na nesrovnalosti při volbách, v reakci uvedla, že se proti rozhodnutí odvolá. Jde o další ze série zamítnutých žalob Trumpovy kampaně, která se snaží zvrátit výsledek voleb, v nichž podle projekcí médií vyhrál demokrat Joe Biden.

Trumpův právník Rudy Giuliani k rozhodnutí pensylvánského soudce řekl, že je zklamaný. A uvedl, že se proti verdiktu odvolá ve zrychleném řízení k odvolacímu soudu ve Filadelfii.

Výsledky hlasování by měly pensylvánské úřady uzavřít už v pondělí.

V Pensylvánii vyhrál podle médií Trumpův soupeř Joe Biden asi o 80 000 hlasů, výhrou získal za tento stát 20 volitelů. Celkem má podle projekcí amerických médií Biden 306 volitelů a Trump 232; ke zvolení prezidentem jich je potřeba nejméně 270.

Hlasování volitelů, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, se má konat 14. prosince.

Soudce Matthew Brann zamítl žalobu Trumpovy kampaně v Pensylvánii s tím, že soudu byly předloženy jen slabé právní argumenty a spekulativní obvinění. Podle Branna byla žaloba „nahodile slátaná, podobně jako Frankensteinovo monstrum“.

Televize CNN v neděli uvedla, že tato žaloba byla poslední větší stížností, jíž se Trump snaží zvrátit výsledek voleb. Podle CNN jde už o třicátou podobnou žalobu, kterou soudy Trumpovi a jeho spojencům zamítli či kterou jeho právníci sami stáhli.

Šéf Bílého domu Donald Trump v sobotu požádal také o nové přepočítání hlasů z prezidentských voleb ve státě Georgia. Stalo se tak den poté, co představitelé státu potvrdili výsledky, podle nichž v hlasování v Georgii zvítězil Trumpův demokratický vyzývatel Joe Biden. Trump bez důkazů tvrdí, že prezidentské volby konané 3. listopadu byly poznamenány rozsáhlými podvody.

Reklama

Doporučované