Hlavní obsah

Soud vrátil na začátek případ odměny pro rozhodce z kauzy Diag Human

Proč se rozhodci z kauzy Diag Human soudí o miliony? (videozpráva z června 2017)Video: Nohl Radek

 

Reklama

Bývalý proděkan Západočeské univerzity v Plzni Milan Kindl se soudí s Ministerstvem zdravotnictví o odměnu za kauzu Diag Human.

Článek

Pražský městský soud vrátil na začátek případ rozhodce z Diag Human Milana Kindla.

Bývalý proděkan Západočeské univerzity v Plzni a jeden z hlavních aktérů někdejší aféry s rozdělováním takzvaných rychlotitulů se nyní soudí s Ministerstvem zdravotnictví o peníze.

Podle žaloby Kindl po státu chce stejně jako další dva rozhodci Petr Kužel a Jiří Schwarz, aby mu zaplatil více než tři miliony korun. Zatímco Obvodní soudu pro Prahu 2 mu loni na jaře vyhověl, zmíněný městský soud tento verdikt letos zrušil.

Seznam z justiční databáze Ministerstva spravedlnosti zjistil, že takto rozhodl 3. ledna. Kauza se tak nyní vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 2. Další detaily rozhodnutí nejsou v současné době známy.

„Rozhodnutí odvolacího soudu zatím nebylo Ministerstvu zdravotnictví doručeno,“ uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Petr Kužel vyhrál spor se státem. Video: Seznam Zprávy

Kindl je tak po Schwarzovi dalším, kdo zatím své peníze nedostal. V případě Schwarze však soud řekl, že by neměl žalovat Ministerstvo zdravotnictví, ale přímo společnost Diag Human.

Naopak třetí rozhodce Petr Kužel už ve sporu uspěl. Městský soud v Praze potvrdil, že mu má stát více než tři miliony korun vyplatit.

„Ministerstvo mi základní částku dle rozhodnutí soudu zaslalo,“ potvrdil Seznamu Kužel v polovině prosince 2018, že zmíněné peníze již získal.

Spor mezi státem a rozhodci začal už za minulé vlády.

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky se totiž nedokázal dohodnout, na jakou odměnu mají rozhodci nárok. Ministři z hnutí ANO v čele se svým šéfem Andrejem Babišem vyplacení více než devíti milionů korun odmítali.

A tak dali rozhodci případ k soudu. Tvrdili, že žalobu podat museli. Hrozilo, že uplyne doba, do které jim měla vláda peníze schválit.

Reklama

Doporučované