Hlavní obsah

Podnikatel Zadeh dostal tři a půl roku vězení. Podle verdiktu nezákonně ovlivňoval soudní řízení

Podnikatel Zadeh vyslechl verdikt v jednom ze svých případů.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

aktualizováno •

Druhý Zadehův případ, kde je obžalován z daňových úniků ve výši kolem dvou miliard korun, soudy stále řeší.

Článek

Městský soud v Brně rozhodl první ze dvou kauz, v nichž je obžalován podnikatel íránského původu Shahram Zadeh.

V případu, kde se podle obžaloby pokusil protiprávně ovlivnit soudní řízení, ho soud poslal za křivé obvinění, nadržování a podplácení na tři a půl roku do vězení.

Druhý Zadehův případ, kde je obžalován z daňových úniků ve výši kolem dvou miliard korun, soudy stále řeší.

V případu ovlivňování soudního řízení soud potrestal kromě Zadeha ještě další čtyři obžalované. Eva Halámková, Záviš Löffelmann a Jan Šebek dostali 20 měsíců podmíněně. O něco vyšší trest si odnesl Ondřej Kučera, a to 28 měsíců podmíněně.

Trest tři a půl roku pro Zadeha znamená, že by už teď měl právo na podmínečné propuštění. V této konkrétní věci je totiž ve vazbě skoro dva a půl roku, tedy dvě třetiny trestu. Žalobce nicméně podal stížnost, Zadeh se tak z vazby nedostane dnes, i když soud jeho propuštění oznámil.

Shahram Zadeh podle obžaloby založil organizovanou zločineckou skupinu, jejíž činnosti se účastnil. Skupina se pod Zadehovým vedením snažila podle obžaloby lživě očernit jiné osoby, kterým se pokusila přivodit trestní stíhání. Naopak pachateli trestného činu měla skupina pomáhat, aby unikl trestu.

Pachatelem je podle soudu sám Zadeh. Ten je už pět let obviněn ze dvoumiliardových daňových úniků při obchodech s palivy. Tato kauza spadá pod Krajský soud v Brně.

Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že organizátorům podvodů jen půjčil peníze. Zároveň poukazuje na řadu pochybení, kterých se podle něho v této kauze dopustili policisté, státní zástupci i soudy. A právě touto kritikou orgánů činných v trestním řízení se měl dopustit trestných činů, o kterých dnes rozhodl Městský soud v Brně.

Hlavní Zadehova kauza přitom dosud není ani zdaleka u konce. Nepadlo v ní zatím žádné rozhodnutí, natož pravomocné. Zatím tak nelze s jistotou říci ani to, že vyšetřovatelé s důkazy v daňové kauze skutečně nemanipulovali.

Zajímavá je také skutečnost, že podle obžaloby se Shahram Zadeh ovlivňování svědků dopouštěl už v roce 2015, kdy byl kvůli daňové kauze ve vazbě. Jenže z té byl později propuštěn, což by nebylo možné, pokud by svědky skutečně ovlivňoval. Ovlivňování svědků je totiž jedním z hlavních vazebních důvodů.

Z organizování ovlivňování svědků byl Zadeh obviněn až na konci roku 2016, skoro po roce na svobodě. A soud ho tehdy poslal znovu do vazby. V té už dohromady strávil přes čtyři roky. Soud mu přitom odmítá vrátit rekordní kauci 150 milionů korun, kterou zaplatil proto, aby ve vazbě být nemusel.

Reklama

Související témata:

Doporučované