Hlavní obsah

Soud vyškrtl ze seznamu znalce, kteří chybovali v případu sestry z Rumburka

Lékaři vyškrtnutí ze seznamu znalců.

 

Reklama

Důvodem vyškrtnutí byl jejich posudek v kauze údajných vražd v nemocnici v Rumburku.

Článek

Krajský soud v Ústí nad Labem nechal vyškrtnout ze seznamu znalců lékaře Radka Matlacha a Jiřího Závodského. Rozhodl o tom předseda soudu Luboš Dörfl, podle kterého nevykonávali svoji činnost řádně. Důvodem vyškrtnutí byl jejich posudek v kauze údajných vražd v nemocnici v Rumburku. Znalci došli k závěru, že bývalá zdravotní sestra Věra Marešová vraždila pacienty draslíkem. Jejich posudek vyvrátili další znalci. Matlach ČTK řekl, že se proti rozhodnutí odvolá.

„Vadný postup znalců a nesprávný závěr posudku vedl k vysoce nežádoucímu závažnému následku, který spočíval ve vyvolání trestního stíhání konkrétní osoby, jež byla posléze trestním soudem pravomocně zproštěna obžaloby ze spáchání šestinásobné vraždy," řekla mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Matlach nechtěl rozhodnutí blíže komentovat, hodlá se ale bránit. Dříve několikrát zopakoval, že si za svým posudkem stojí. „To rozhodnutí nemá účinnost, není pravomocné a do doby, než bude pravomocné rozhodnutí, se vyjadřovat nechci. Mám k tomu své důvody. Jsou možné opravné prostředky, kterých samozřejmě využiji," řekl ČTK Matlach. ČTK se snažila získat i vyjádření druhého znalce, telefon lékaře Závodského je ale vypnutý. Podle Trejbalové mají oba znalci možnost se do 15 dnů proti rozhodnutí odvolat, případ by pak řešilo Ministerstvo spravedlnosti.

Věra Marešová čelila obžalobě z vražd šesti pacientů v nemocnici v Rumburku. Obžaloba byla opřená právě o posudek obou znalců. Jejich závěry nejprve odmítl posudek obhajoby a následně i revizní znalecký posudek, který v případu nechal vypracovat soud.

U Matlacha je to v krátké době druhý sporný posudek. V případě Petra Kramného, kterého soud poslal do vězení za vraždu manželky a dcery, zpracoval posudek pro obhajobu a odmítl v něm, že by oběti zemřely v důsledku zásahu elektrickým proudem. Před soudem mluvil o otravě. Stejně jako v případě Věry Marešové i tehdy jeho závěry zcela odmítl revizní znalecký posudek.

Reklama

Související témata:

Doporučované