Hlavní obsah

Soud vyslechne obhajobu žen obviněných z vraždy Kim Čong-nama, hrozí jim až trest smrti

Foto: Reuters

Soud v Malajsii vyslechne obhajobu žen, které jsou obviněny z vraždy Kim Čong-nama.

Reklama

Malajsijský soud dnes rozhodl, že vyslechne obhajobu dvou žen obviněných z vraždy Kim Čong-nama. Obžalované se od svého zadržení hájí tím, že je oklamali severokorejští agenti, kteří jim namluvili, že jde o neškodný kanadský žertík pro skrytou kameru.

Článek

Soud v Malajsii rozhodl, že si vyslechne obhajobu dvou žen, které čelí obvinění z vraždy bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim Čong-nam loni zemřel krátce poté, co mu ženy v prostorách letištního terminálu v Kuala Lumpuru vstříkly do obličeje nervový plyn VX. V případě odsouzení jim hrozí až trest smrti. Informovaly o tom zahraniční tiskové agentury.

Indonésanka Siti Aisyahová a Vietnamka Doan Thi Huong byly zadrženy krátce po činu. Obě jsou jedinými podezřelými, kteří skončili ve vazbě, byť se podle obžaloby spikly se čtyřmi Severokorejci, kteří v den vraždy odletěli ze země a dosud nebyli dopadeni.

Soud měl ve čtvrtek rozhodnout, zda ženy obvinění zprostí, anebo zda si vyslechne jejich obhajobu. Soudce Azmi Ariffin uvedl, že z důkazů obžaloby je patrné spiknutí mezi oběma ženami a čtyřmi Severokorejci podezřelými z plánovaní vraždy. Fáze obhajoby může trvat měsíce, uvedla agentura AP.

Obžalované se od svého zadržení hájí tím, že je oklamali severokorejští agenti, kteří jim namluvili, že jde o neškodný kanadský žertík pro skrytou kameru. Podle obhajoby neměla ani jedna z žen k vraždě Kim Čong-nama žádný motiv a staly se jen pěšáky zataženými do politicky motivované vraždy zosnované Severní Koreou.

Kim Čong-nam byl nejstarším synem bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Před smrtí žil řadu let v zahraničí, neboť v KLDR upadl v nemilost. Analytici předpokládají, že ho Kim Čong-un, který měl stejného otce, ale jinou matku, mohl vnímat jako ohrožení své vlády.

Reklama

Doporučované