Hlavní obsah

Soud zakázal zveřejňovat film Šarlatán na webu Ulož.to

Foto: Česká filmová a televizní akademie

Ivan Trojan ve filmu Šarlatán.

Reklama

Portál Ulož.to nesmí do srpna 2030 zpřístupňovat český životopisný film Šarlatán. Rozhodl o tom pražský městský soud. Server podle něj snímek polské režisérky Agnieszky Hollandové umístil na stránky bez souhlasu distributora.

Článek

„Soud vydal takzvané předběžné opatření, které zakazuje serveru zveřejňování filmu. Distribuční společnost CinemArt ale musí do 30 dnů od obdržení verdiktu podat na společnost Uloz.to cloud, která stránky provozuje, žalobu. Předběžné opatření pak slouží do doby, než soud rozhodne o věci samé. Firma Uloz.to cloud podala proti předběžnému opatření odvolání, podle ní byly v rozhodnutí soudu „zásadní nedostatky“, sdělil za firmu Jan Karabina.

„Jelikož se ve věci předběžných opatření rozhoduje obvykle do dvou měsíců, očekáváme, že opatření bude zrušeno zhruba na přelomu ledna a února,“ dodal.

Distribuční společnost se na soud obrátila s tím, že Uloz.to cloud umožňuje lidem volně si nahrávat a stahovat záznam filmu. Uživatelé, kteří na server snímek nahráli, na to však neměli oprávnění. Podle CinemArt s sebou nese distribuce filmu značné náklady, které mají být kompenzovány odměnou za souhlas s užitím snímku. To se však v tomto případě nestalo. Firma tak utrpěla majetkovou újmu.

„Soud má za prokázanou potřebu zatímní úpravy poměrů, neboť s ohledem na to, že předmětný film byl zveřejněn na internetu teprve nedávno, lze předpokládat, že zájem diváků o něj bude největší právě v této době, následkem čehož je způsobována navrhovateli značná újma,“ uvedla Puci.

Podle CinemArt server předběžnému opatření vyhověl a film Šarlatán už se nedá na stránkách volně pustit či stáhnout. „Toto rozhodnutí, které považujeme za přelom ve vleklých sporech nejen s touto firmou, může pozitivně ovlivnit situaci ve věci ochrany autorských práv, a změnit tak i atmosféru ve velké části veřejnosti, kdy je tento typ porušování autorských práv považován za běžnou a relativně tolerovanou činnost,“ uvedla distribuční firma.

Drama režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán vzniklo podle scénáře Marka Epsteina a sleduje život léčitele a bylinkáře Jana Mikoláška, který léčil statisíce lidí, byl ale perzekvován nacisty i komunisty. Půjde do boje o filmového Oscara za Českou republiku.

Reklama

Související témata:

Doporučované