Hlavní obsah

Soud zamítl reorganizaci Oleo Chemical a poslal ji do konkurzu

Soud poslal firmu Oleo Chemical do konkurzu.

Reklama

Městský soud v Praze zamítl reorganizační plán firmy Oleo Chemical a poslal ji do konkurzu. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Předloni stejný soud reorganizační plán formou fúze s firmou Temperatior schválil. Proti rozhodnutí se však opakovaně odvolala společnost Ravak, která firmě půjčila stovky milionů korun a dlouhodobě navrhovala konkurz Olea.

Článek

Předseda představenstva Ravaku Jiří Kreysa dnes uvedl, že firma aktuální rozhodnutí vítá a považuje jej za vítězství spravedlnosti. „Jsem rád, že po dvou nálezech Ústavního soudu, kterým bylo povolení reorganizace opakovaně zrušeno, se nyní Městský soud v Praze s argumenty Ravaku konečně důkladně zabýval a vedle dalších závažných důvodů vylučujících zákonnost reorganizace potvrdil tvrzení Ravaku, že reorganizačním plánem Olea je sledován nepoctivý záměr,“ uvedl dnes Kreysa.

Mediální zástupce Temperatioru Marek Pražák řekl, že společnost se momentálně s novým usnesením soudu podrobně seznamuje. Považuje ho podle něj za překvapivé, neboť je diametrálně odlišné od rozhodnutí z roku 2017. „V řádu dnů se po jeho detailním prostudování následně rozhodneme, zda proti tomuto usnesení podáme odvolání a jak hodláme dál postupovat, například i v rámci konkurzu,“ uvedl Pražák.

„Rozhodli jsme se, že výrobu v libereckém závodě Oleo Chemical zatím zachováme, abychom maximálně zabránili negativním dopadům, které by její zastavení způsobilo. Záležitost se tak aktuálně nedotýká ani zaměstnanců. Vedle možnosti odvolání, projevení zájmu o podnik v konkurzu ale zvažujeme i variantu, že výrobu biopaliv druhé generace přesuneme jinam,“ dodal Pražák.

Oleo Chemical vznikla v roce 2004 se záměrem vyrábět moderní biopaliva. Majitelé firmy Kamil Jirounek a Michal Urbánek se však o čtyři roky později dostali do finančních problémů. Peníze na investice do modernizace technologie jim poskytl právě příbramský výrobce bazénů a koupelen Ravak. Finanční zdroje se ale nevracely, Ravak se proto v roce 2012 připojil k insolvenčnímu řízení.

Spory o stovky milionů korun, které Ravak Oleu půjčil, ovšem otevřely kauzu mnohem rozsáhlejší. Manažeři Olea tehdy potřebovali nejen peněžní injekce, ale i zakázky, při jejichž shánění se dostali i do blízkosti vlivného podnikatele Ivo Rittiga. Loni v březnu soud potvrdil, že Urbánek, Jirounek i Rittigův obchodní partner Peter Kmeť půjdou za tunelování Olea do vězení, každý na tři roky. Naopak lobbista Rittig byl v kauze pravomocně osvobozen.

Předložený reorganizační plán počítal s fúzí Olea se společností Temperatior, která by se uskutečnila až po ukončení insolvenčního řízení. V rámci reorganizace měla být zrušena veškerá akcionářská práva původních akcionářů a věřitelé uspokojeni z vypořádacího úvěru za 400 milionů korun poskytnutého Temperatiorem.

Reklama

Související témata:

Doporučované