Hlavní obsah

Soud zamítl vyšší náhradu za vyvlastněné pozemky pod dálnicí D11. Sourozenci, kterým dříve patřily, za ně bojují už 14 let

Krajský soud v Hradci Králové zamítl žalobu sourozenců, kterým stát v roce 2004 vyvlastnil pozemky za 63 korun za metr čtvereční. Chtěli vyšší náhradu. Neuspěli.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Krajský soud v Hradci Králové ve čtvrtek zamítl žalobu sourozenců Lubomíra Bažanta a Leony Šimůnkové, kteří po ŘSD požadovali vyšší vyrovnání za vyvlastněné pozemky. Stát jim je vyvlastnil v roce 2004, kdy je potřeboval pro pokračování stavby dálnice D11 směrem k Hradci Králové. Tehdy za metr čtvereční dostali 63 korun, od státu požadovali částku v řádu stovek korun. Jejich nároky soudce zamítl. Sourozenci se proti rozsudku chtějí odvolat.

Článek

Se státem se sourozenci soudí už od roku 2004, kdy jim pozemky vyvlastnil. Tehdy podali žalobu proti rozsahu vyvlastnění. Šlo o 3 500 metrů čtverečních pozemků u Praskačky nedaleko Hradce Králové. Žalobu proti vyvlastnění krajský soud zamítl už v roce 2012 a po vrácení vrchním soudem i v roce 2015. V loňském roce proto podali žalobu alespoň na změnu finančního vyrovnání, tu nyní soud také zamítl.

„Soudím se hlavně proto, že ten postup považuji za bezprecedentní porušení lidských práv. Když proti mně takto postupoval komunistický režim, tak jsem podepsal Chartu 77, teď se soudím. Není to otázka peněz, jde mi o ochranu mých práv,” uvedl Lubomír Bažant. Podle něj přišla v roce 2004 pouze obálka se smlouvou a cenou 63 korun za metr čtvereční. „Řekl jsem jim, ať tedy přijedou a budeme se o tom bavit, protože jsem nechtěl blokovat dostavbu dálnice,” řekl Bažant. Nikdo však nepřijel a pozemek jeho rodině vyvlastnili.

Sourozenci se cítí poškozeni i proto, že nejen na Královéhradecku byla řada lidí, jimž stát za pozemky zaplatil vyšší částky a nepřistoupil hned k vyvlastnění. Nejznámějším případem je hradecká statkářka Ludmila Havránková, která se státem bojovala téměř dvě desetiletí a zuby si na ní vylámalo několik ministrů dopravy. Svých 11 hektarů nakonec prodala za 90 milionů korun, což je cena kolem 800 korun za metr čtvereční. „Ale není to jenom paní Havránková. V minulosti i tento soud rozhodl o tom, že lidé dostali za pozemky i 1200 korun,” dodal Bažant, který se proti čtvrtečnímu rozsudku chce odvolat.

Jeho právní zástupce Jiří Všetečka se snažil napadat zejména znalecký posudek, jenž kvůli tomuto jednání vznikl a který potvrdil, že cena obvyklá v čase a místě byla 63 korun za metr čtvereční. „Znalec neurčoval obvyklou cenu, ale postupoval podle již překonané vyhlášky,” uvedl Všetečka a žádal soud o nový posudek, který by provedl znalecký ústav.

To však soudce Jiří Fifka zamítl, jakožto i celou žalobu. „V řízení nebylo zjištěno, že by cena, která byla určena rozhodnutím správního orgánu, byla nízká, podsazená, že by měla být vyšší,” uvedl v odůvodnění.

Reklama

Doporučované