Hlavní obsah

Soud zjistil těžkou chybu u voleb. Komise přidala 200 hlasů, soudkyně míní, že úmyslně

Soud řekl, že výsledky voleb byly špatně sečteny.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kandidátům ze sdružení ODS a nezávislí připočetli v obci na Písecku hlasy, které nedostali. Soud změnil výsledek voleb.

Článek

Krajský soud v Českých Budějovicích odhalil vážnou chybu při sčítání v komunálních volbách. Nechal kvůli ní přepočítat hlasy a změnil volební výsledek.

Soud řešil stížnost na volby v Dobevi na Písecku. Dospěl k závěru, že sdružení ODS a nezávislých přičetla komise v jednom z okrsků 200 hlasů, které ve skutečnosti kandidátka nedostala.

Závažný je závěr soudu: Podle něj nešlo jenom o chybu, ale soud vidí za špatně sečtenými hlasy úmysl.

„Navýšení počtů hlasů o sto a dvakrát o padesát svědčí o úmyslné zjevné snaze volební stranu zvýhodnit,“ napsala do rozhodnutí soudkyně Věra Balejová.

Něco tu nehrálo

Stížnost kvůli výsledku voleb podali Josef Zíka a Josef Charvát (KSČM), kteří si nad výsledky všimli, že něco nesouhlasí.

„Zaujalo nás, že jedna zastupitelka měla 200 hlasů. Přitom bylo volit 209 lidí. Zjišťovali jsme to a minimálně dvacet lidí nám řeklo, že ji nevolili. Což už bylo podivné, proto jsme stížnost podali,“ řekl Seznamu Josef Charvát.

Chybně přičtené hlasy však byly u více kandidátů, jak potvrdila ve verdiktu soudkyně Balejová.

„I optickou kontrolou pomocného sčítacího archu je zcela znatelné, že uvedení tři kandidáti nemohli získat dvojnásobek, případně téměř trojnásobek počtu hlasů,“ doplnila.

Soud proto změnil výsledky voleb v Dobevi, po jeho rozhodnutí nebude mít ODS v zastupitelstvu tři zástupce, ale jen dva. Naopak SNK obce Dobev o jednoho zastupitele posílí.

Jak udělat volby férové? Muž, který odhalil chyby, má nápad:

Rozhovor s Tomášem Lebedou.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

V Dobevi, kde bylo registrováno 708 voličů, kandidovalo pět subjektů. Nejlépe z voleb vyšlo Sdružení nezávislých kandidátů, v jehož řadách kandidovala starostka Jaroslava Strnadová a které má čtyři mandáty.

Také starostka Strnadová Seznamu řekla, že pochybnosti o sečtení hlasů byly už poté, co se objevily výsledky voleb. „Budilo to dojem, že tam je něco špatně,“ uvedla.

Na rozdíl od soudu si však starostka stejně jako stížnost podávající Josef Charvát nemyslí, že by šlo o úmysl.

Podle starostky měla sčítání na starosti žena, která byla ve volební komisi poprvé, a těžko prý mohla mít k úmyslnému připočtení hlasů motiv.

„Nikdo ji ale nezkontroloval. Byla to chyba,“ prohlásila Jaroslava Strnadová.

Chyba se však v Dobevi stala shodou okolností při volbách, jimž úřady a Ministerstvo vnitra věnovaly zvýšenou pozornost a vydaly mimo jiné pro volební komise manuál, jak při sčítání postupovat. Mezi řadou opatření a doporučení bylo i to, aby sčítání hlasů si členové komisí navzájem kontrolovali.

Ministerstvo přistoupilo k těmto opatřením poté, co po loňských sněmovních volbách musely být změněny výsledky ve středních Čechách, protože se ukázalo, že některé hlasy voličů komise opomněly sečíst.

Několik týdnů poté pak Ministerstvo vnitra dostalo do rukou studii olomouckého politologa Tomáše Lebedy, který upozornil na řadu případů, kdy se při organizaci a sčítání voleb v České republice chybuje.

Reklama

Doporučované