Hlavní obsah

Soud znovu řešil spor o Slovanskou epopej. Vyzval k dohodě, ale marně

Soudní spor o Slovanskou epopej se dostal do dalšího kola.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Dílo Alfonse Muchy patří Praze, ale žalobu proti tomu podal umělcův příbuzný John Mucha.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 1 po několika měsících znovu otevřel spor o to, komu patří Slovanská epopej malíře Alfonse Muchy.

Tu má oficiálně ve vlastnictví Praha, avšak žalobu proti tomu podal umělcův příbuzný John Mucha. Justice ho sice původně pravomocně zamítla, rozsudky však zrušil Nejvyšší soud.

John Mucha tvrdí, že vlastníkem cyklu obrazů se Praha nikdy nestala, protože nesplnila malířovu podmínku, aby pro plátna zbudovala samostatné výstavní prostory.

Obvodní soud v pátek na začátku jednání vyzval obě strany sporu k dohodě. Právník zastupující hlavní město to však odmítl s tím, že k případné dohodě nemá mandát.

John Mucha řekl, že mu nejde o to, aby Slovanskou epopej získal do svého vlastnictví. Chce prý jen, aby Praha dodržela slib a vybudovala pro výtvarné dílo důstojné sídlo.

Nejvyšší soud vyhověl dovolání Johna Muchy v květnu. Podle právníka Prahy Romana Felixe soudcům uložil, aby napodruhé lépe vysvětlili, na základě čeho dospěli ke svým závěrům.

Obvodní a následně i pražský městský soud totiž loni konstatovaly, že původním majitelem pláten nebyl jejich autor Mucha, ale americký mecenáš Charles Crane, který si u malíře obrazy objednal, zaplatil a poté je daroval městu. Jako dárce je Crane uveden i v protokolech o předání obrazů Praze. Soudy připustily, že podmínka o vybudování reprezentativních výstavních prostor existovala, její nesplnění však podle nich na vlastnictví děl nic nemění.

John Mucha tvrdí, že kdyby měl pražský magistrát „dost slušnosti“, vrátil by dílo k vystavování do Moravského Krumlova, odkud Praha cyklus v roce 2010 odvezla.

Soud nyní odročil jednání až na 20. února, aby by se obě strany sporu mohly k současné situaci podrobně vyjádřit.

Reklama

Související témata:

Doporučované