Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby čtyři lidi kolem šéfa lihové mafie Březiny

Vladimír Březina podle obžaloby získal praním špinavých peněz 440 milionů.

Reklama

Radek Březina byl v červnu 2017 pravomocně odsouzen za nelegální obchody s nezdaněným lihem k třináctiletému vězení. Škodu tehdy vyčíslil vrchní soud na 5,6 miliardy korun. Soud nyní zprostil obžaloby jeho otce, bývalou manželku a asistentky.

Článek

Okresní soud ve Zlíně zprostil čtyři lidi obžaloby z praní špinavých peněz. Přes půl miliardy korun pocházelo podle státního zástupce z nelegálního podnikání skupiny kolem Radka Březiny, hlavního organizátora obchodů s nezdaněným lihem. Obžalovaní byli Březinovi blízcí. Jeho otci Vladimírovi, bývalé manželce Stanislavě a asistentkám Kateřině Míčkové a Kristýně Mazurové hrozilo za legalizaci výnosů z trestné činnosti až osmileté vězení. Všichni vinu odmítli. Rozsudek není pravomocný.

Předseda trestního senátu Pavel Houdek uvedl, že se nade vší pochybnost nepodařilo prokázat, že obžalovaní věděli o trestné činnosti Radka Březiny a nelegálním původu peněz, s nimiž nakládali. Není tedy podle něj možné v jednání obžalovaných jednoznačně shledat úmysl. „Obhajobu obžalovaných se nepodařilo provedenými důkazy vyvrátit," řekl Houdek, který zprošťující rozsudek četl téměř čtyři hodiny, další desítky minut se věnoval jeho odůvodnění.

Státní zástupce Radek Bartoš žádal pro Vladimíra Březinu a Stanislavu Březinovou nejméně 5,5 roku vězení, pro Mazurovou s Míčkovou alespoň tři roky. Čtveřice se podle něj podílela na praní špinavých peněz v letech 2005 až 2013. Podle obžaloby se je snažila legalizovat vklady na bankovní účty a nákupem cenných papírů i nemovitostí. Díky tomu si podle žalobce přišel Vladimír Březina na 440 milionů, Stanislava Březinová asi na 42 milionů a Radek Březina na 18 milionů korun.

Vladimír Březina uvedl, že peníze získal mimo jiné podnikáním s elektronikou a půjčováním peněz na vysoký úrok. Stanislava Březinová řekla, že se na podnikání manžela aktivně nepodílela. Mazurová a Míčková se hájily tím, že s penězi do bank jezdily na žádost Radka Březiny, jeho bratra Tomáše, případně Vladimíra Březiny. Muži jim prý řekli, že jde o peníze získané z pronájmu nemovitostí. Všichni obžalovaní tvrdí, že o nelegálním podnikání Radka Březiny nevěděli. Vyšetřovatelé v kauze zajistili majetek za 400 milionů Kč.

Všichni obžalovaní se vzdali práva odvolání, před soudní síní rozsudek nekomentovali. Pouze Stanislava Březinová novinářům řekla, že je spokojená. Obhájce Vladimíra Březiny Martin Klimo uvedl, že zprošťující rozsudek je jediným spravedlivým způsobem, jak reagovat na podanou obžalobu. Státní zástupce se naopak proti rozsudku na místě odvolal. „Mám za to, že není správný závěr soudu o tom, že by nebylo možné dovodit, že peníze, které jsou zachyceny v černém účetnictví, pocházely z trestné činnosti," řekl Bartoš.

Radek Březina byl v červnu 2017 odsouzen za nelegální obchody s nezdaněným lihem k 13 letům vězení. Škodu způsobenou zkrácením spotřební daně vyčíslil vrchní soud na více než 5,6 miliardy korun. S Březinou si nepodmíněné tresty za podvody s lihem odpykávají čtyři muži. U dvou dalších pravomocný rozsudek dosud nepadl, olomoucký krajský soud se jejich případem bude znovu zabývat v srpnu. Březinovu bratrovi Tomášovi snížil Nejvyšší soud šestiletý trest na 3,5 roku, loni byl z vězení podmínečně propuštěn.

Reklama

Doporučované