Hlavní obsah

Soud zprostil viny policejního ředitele podezřelého ze škody 14 milionů. Nebyly důkazy, zdůvodnil

Policejní ředitel Pavel Havránek u soudu.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Pavel Havránek byl obžalován, že se jako ekonomický náměstek středočeského policejního ředitelství podílel na zmanipulování řady výběrových řízení.

Článek

Městský soud v Praze zprostil obžaloby ředitele policie v Benešově Pavla Havránka, kterému by při prokázání viny hrozilo 5 až 12 let vězení. Soud zprostil viny i všech pět dalších obžalovaných. Podle soudu se totiž obžalovaní nedopustili trestného činu.

Soud dospěl k závěru, že popisované skutky se sice staly, ale nebyly trestným činem. „Vycházeli jsme z hodnocení důkazů, tak jak byly provedeny před soudem. Státní zástupce stavěl obžalobu mimo jiné na znaleckých posudcích, podle kterých vznikla škoda. Že je část posudků nepoužitelná, to nakonec v závěrečné řeči uznal i on sám,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Kateřina Radkovská.

Soud neuznal ani to, že policie kvůli zakázkám utrácela zbytečně, protože nakupované věci nepotřebovala. Podle soudu bylo doloženo, že policie materiál využila.

Pavel Havránek byl obžalován, že se jako ekonomický náměstek středočeského policejního ředitelství podílel na zmanipulování řady výběrových řízení. Škoda, která podle žalobců vznikla v letech 2009 a 2010, je vyčíslena na 14 milionů korun. Havránek se měl podle státního zástupce podílet přibližně na polovině škody.

Obžaloba za zneužití pravomoci veřejného činitele a další trestné činy nic nezměnila na tom, že Pavel Havránek nadále působí v čele benešovských policistů.

Podle žalobce Jiřího Zadražila se významný policejní důstojník dopustil také pletich při veřejné soutěži, porušování povinnosti při správě cizího majetku a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Obžaloba se týká tendrů z doby, kdy byl náměstkem šéfa středočeské policie Václava Kučery. Kučera ho odmítl odvolat s tím, že by to bylo pouhé gesto a že každou obdobnou záležitost posuzuje individuálně.

Sám Havránek letos v březnu, kdy začal soud případ řešit, v rámci své výpovědi řekl, že se žádného trestného činu nedopustil. „Vždy jsem postupoval v souladu se zákonem a v zájmu svého zaměstnavatele tak, abych ho nepoškodil, natož abych pro sebe získal nějakou výhodu,“ řekl soudnímu senátu. „Jsem z policejní rodiny, veškeré moje příbuzenstvo pracuje u policie,“ dodal.

Havránek před soudem zdůraznil, že nikdy nebyl kázeňsky trestán, naopak byl opakovaně vyznamenán policejním prezidentem.

Vedle Havránka usedlo na lavici obžalovaných ještě pět lidí, další důstojníci působící na středočeském policejním ředitelství a také zástupci firem, které policisté podle žalobců zvýhodnili na úkor konkurence.

Žalobci tvrdí, že Havránka i ostatní obviněné z řad policie k trestné činnosti vedla mimo jiné snaha stůj co stůj vyčerpat veškeré finanční prostředky ze státního rozpočtu, které mělo krajské ředitelství k dispozici.

Nákup zboží – například tiskáren, tonerů nebo notebooků – byl přitom nadbytečný a nehospodárný, protože policisté měli těchto předmětů dostatek na skladě.

Státní zástupce může proti osvobozujícímu rozsudku podat odvolání. V takovém případě by věc musel řešit ještě Vrchní soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Doporučované