Hlavní obsah

Soud zrušil a odložil líčení v korupční kauze s hejtmanem Půtou kvůli jeho námitce proti podjatosti

K soudu se hejtman Libereckého kraje Martin Půta dostavil krátce před jeho zahájením, s novináři ale nechtěl mluvit. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dlouho očekávané soudní líčení v korupční kauze ROP Severovýchod, v níž čelí obvinění z přijetí úplatku a zneužití svých funkcí i současný hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK), bylo ještě před oficiálním zahájením zrušeno a odloženo. Důvodem byla námitka z podjatosti jedné z místopřísedících soudu, kterou podal Půtův právník.

Článek

Přestože zahájení hlavního líčení bylo naplánované na devátou hodinu, krátce po provedení prvních procesních úkonů ho senát nejprve na 25 minut přerušil a posléze zrušil a odložil.

Důvodem je námitka z podjatosti, kterou mu doručil právník obžalovaného hejtmana Půty. Ta upozorňuje na fakt, že jednou z přísedících u soudu je manželka Půtova spolustraníka, což by podle advokáta mohlo vyvolávat podezření z toho, že obžalovaný hejtman bude v procesu zvýhodňován. Přestože soud se poradil ještě před zahájením líčení, krátce před jeho dnešním zahájením se odebral k další poradě, protože k námitce se přímo v soudní síni připojil i státní zástupce Radim Kadlček.

Hejtman Půta se v kauze cítí být nevinen. V případu je celkem 17 obžalovaných, z toho 4 právnické osoby. Spis má přes 20 tisíc stran. Půta čelí spolu s dalšími osobami podezření z přijetí statisícového úplatku.

Projekt rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci měl před pěti lety získat evropskou dotaci 65 milionů korun z ROP Severovýchod. Dalších 30 milionů mělo přijít na oddechovou zónu na Perštýně. Žádné evropské peníze ale nakonec vyplaceny nebyly.

K dnešnímu hlavnímu líčení se dostavila drtivá většina obžalovaných nebo jejich právních zástupců. Podle některých znalců může vynesení rozsudku trvat více než rok.

Reklama

Doporučované