Hlavní obsah

„Takto se s covidem nebojuje.“ Soud škrtnul tři odstavce Vojtěchovu ministerstvu

Foto: vláda.cz

Soud opět zkritizoval práci resortu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

Reklama

Městský soud v Praze zrušil tři části z nařízení Ministerstva zdravotnictví, které se týkají udělování víz a dlouhodobých pobytů.

Článek

Pražský městský soud opět zasáhl do jednoho z opatření proti šíření nemoci covid-19, které vydalo Ministerstvo zdravotnictví. Jde konkrétně o nařízení, které se dotýkalo udělování víz či dlouhodobých pobytů.

Ministerstvo na konci srpna podle něho stanovilo skupiny osob, u nichž nemohou úřady tyto žádosti přijímat. Zároveň zastupitelské úřady měly řízení o vydání víz u konkrétních skupin lidí pozastavit. Výjimku z nařízení dostali například pracovníci z Ukrajiny a pak ti, co přijeli do Česka na sezónní práce nebo kvůli sportovním či kulturním akcím.

V pátek soud tři odstavce z tohoto nařízení zrušil a přestávají platit od soboty.

„Ochranné opatření – vzdor opakovaným výhradám adresovaným zdejším soudem odpůrci (Ministerstvu zdravotnictví) v dřívějších rozhodnutích – postrádá konkrétní, srozumitelné a podložené úvahy, na základě nichž by soud mohl účinně a odpovědně přezkoumat důvodnost námitek,“ zdůvodnil rozhodnutí soudce Martin Lachmann.

Soud tak rozhodl na podnět Pražského vzdělávacího střediska – jazykové školy. Zástupci této instituce uvedli, že více než rok nemohou prakticky vykonávat svoji podnikatelskou činnost. Ta spočívá zejména v poskytování jazykových a odborných kurzů ke studiu na české vysoké škole pro studenty ze třetích zemí.

„Zájemci o kurzy, respektive jejich účastníci, nemohou bez uděleného a vyznačeného víza přicestovat do České republiky,“ uvedl advokát Jan Zrcek, který vzdělávací středisko s právem udělovat státní zkoušku zastupuje.

Ministerstvo zdravotnictví ve vyjádření pro soud napsalo, že udělování víz je epidemicky riziková záležitost.

„Panuje obecný konsenzus na tom, že je žádoucí povolit talentovaným zahraničním studentům studium akreditovaných oborů na našich vysokých školách,“ uvedli zástupci ministerstva. „Totéž však nelze říci o studentech jiných jazykových škol, jejichž studium je jistě užitečné a obohacující, nicméně bez přímé návaznosti na vysokou školu je to spíše zájmová aktivita,“ doplnili.

Soud však ministerstvo za zpracování zmíněného nařízení – jako už několikrát v obdobných případech – zkritizoval. Podle soudce Lachmanna resort ministra Adama Vojtěcha (za hnutí ANO) nedostatky kumuluje a dále je prohlubuje. A také proto byla část nařízení zrušena už k sobotnímu dni.

„Soud nemůže nadále nečinně přehlížet přístup odpůrce k odůvodňování opatření vydávaných v souvislosti s pandemií, neboť jeho dosud relativně vstřícný postup při určování data, k němuž jsou tato opatření soudem v některých případech rušena, se míjí zamýšlenými účinky,“ napsal soudce Lachmann.

Podle něho mimo jiné také ministerstvo nikterak nezdůvodňuje, jak došlo k tomu, že vízovou agendu lze aktivovat jen za předpokladu, že má někdo dokončené očkování. Naopak lidé, co mají například po nějakou dobu imunitu – když nemoc prodělali – takovou možnost nemají.

Ministerstvo zdravotnictví zatím na dotazy, jak bude na rozhodnutí soudu reagovat, redakci neodpovědělo.

Reklama

Doporučované