Hlavní obsah

Soud zrušil omezení provozu restaurací, ministerstvo musí opatření opravit

Foto: Michal Šula , Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil regulaci provozu restaurací, heren a kasin v aktuálním opatření Ministerstva zdravotnictví.

Článek

Rozhodnutí ale nebude mít bezprostřední dopad. Zásah soudu totiž vstoupí v platnost dnem právní moci rozsudku, tedy po vypracování odůvodnění a po doručení. Sporné opatření se týkalo provozu v aktuálním týdnu, pro příští týden je už připravené nové opatření, v základních bodech totožné - vnitřní prostory restaurací mají zůstat zavřené, stejně jako herny a kasina.

Podle soudce Tomáše Langáška by Ministerstvo zdravotnictví mělo reagovat na argumenty soudu a budoucí opatření upravit. Dosud se prý z rozhodování NSS o opatřeních přijímaných podle pandemického zákona příliš nepoučilo. „Není naším cílem, abychom odkládali rozhodování v dalších věcech a řešili totéž týden co týden,“ řekl Langášek.

Podle Luboše Kastnera, který hájí zájmy restauratérů v Asociaci malých a středních podniků, to nemá na restauratéry žádný dopad. „Pro nás to nemá v podstatě význam. Zase jen klasicky ruší na konci týdne něco, co stejně platí jen do neděle,“ uvedl.

„U soudu máme podobný návrh na restaurace a ubytovací služby. Tvrdíme to samé, že provoz Ministerstvo zdravotnictví nemůže zakázat, ale jen omezit. Resort nám odpověděl, že s tím nesouhlasí. Řeší to naši právníci,“ řekl Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.

Návrh k NSS podal advokát Adam Černý z pozice zákazníka, který nemůže využívat služby restaurací, což prý zasahuje do jeho sociálních vazeb a trávení volného času. Černý se jednání osobně nezúčastnil, zástupce Ministerstva zdravotnictví Jan Bačina opatření hájil. Restaurace či bary mohou mít otevřené zahrádky, vnitřní prostory jsou zavřené. Výjimky platí například pro školní a zaměstnanecké stravování.

Opatření je formulováno tak, že ve vnitřních prostorách restaurací, heren a kasin opatření zakazuje přítomnost veřejnosti. Podle NSS ale pandemický zákon umožňuje omezit obchod a služby, ale nikoliv zakázat jejich provoz, a to ani prostřednictvím zákazu přítomnosti veřejnosti. Ministerstvu nepomohlo ani to, že kromě pandemického zákona opřelo poslední opatření také o zákon o ochraně veřejného zdraví. Ten ale umožňuje omezit osob lidí podezřelých z nákazy, ale nikoliv plošně, v celé zemi.

Jeden test nestačí

Stárek zmínil další potenciální problém, který se týká testování. U návštěvy ubytovacích zařízení a fitness center se v pondělí objevila podmínka, že se budou uznávat jen testy od specializovaných pracovišť, jako jsou laboratoře.

„Půjdete do zaměstnání, kde se otestujete a v pátek, když chcete do fitness centra nebo pojedete na víkend do penzionu, si nadto musíte dojít pro další test do laboratoře. To je úplně nesmyslné,“ poznamenal Stárek.

Reklama

Doporučované