Hlavní obsah

Soud zrušil osvobozující rozsudek nad hejtmanem Půtou, bude další proces

Foto: Profimedia.cz

Martin Půta.

Reklama

aktualizováno •

Odvolací soud zrušil osvobozující rozsudek v případu údajné korupce, ve které byl jedním z obžalovaných hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Článek

Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Soud tak vyhověl odvolání žalobce. Půta spolu s dalšími 11 lidmi a čtyřmi firmami čelil obžalobě v korupční kauze spojené s dvěma projekty firmy Geotermální energie pro občany (GEPO) téměř za 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic.

Všechny obžalované v korupční kauze koncem letošního května nepravomocně osvobodil liberecký krajský soud. Státní zástupce se proti verdiktu na místě odvolal. „Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ píše se v justiční databázi, z níž ČT cituje.

Pražský vrchní soud prozatím věc nemůže komentovat. „Mohu potvrdit, že ve věci Vrchní soud v Praze rozhodl dne 18. 11. v neveřejném zasedání. S rozhodnutím však ještě nebyli seznámeni účastníci řízení, proto zatím k jeho obsahu nebudeme poskytovat bližší informace,“ sdělila mluvčí soudu Kateřina Kolářová. Podle ní ještě rozhodnutí ani nebylo písemně vyhotoveno.

Zrušení osvobozujícího rozsudku není pro libereckého hejtmana Půtu překvapením, právníci ho na to připravovali. „Jednání bylo neveřejné, zdůvodnění tak zatím právníci nemají k dispozici,“ řekl v reakci na rozhodnutí soudu Půta.

„Radost mi to samozřejmě nedělá, ale nic to nemění na tom, že se cítím v celé kauze být nevinen,“ dodal Půta.

Státní zástupce Radim Kadlček rozhodnutí odvolacího soudu očekával. „Domnívám se, že rozhodnutí nalézacího soudu o údajné nepoužitelnosti odposlechů bylo učiněno v rozporu s judikaturou Nejvyššího soudu a k průběhu hlavního líčení jako takového jsme uplatnili řadu námitek. Rozhodnutí nám však dosud nebylo doručeno, proto se k němu nemohu vyjádřit konkrétněji,“ řekl Kadlček, který má případ na starost.

Půta se domnívá, že vzhledem k nedávným rozhodnutím soudů v jiných kauzách půjde právě o zařazení odposlechů. „Nebojím se jich,“ dodal hejtman. Kdy by mohl soud v Liberci znovu začít kauzu projednávat, dnes odhadnout nedokázal. Soudce Petr Neumann totiž odešel na jaře do důchodu, a rozsáhlou kauzu tak musí převzít a nastudovat nový soudce.

Podle předsedy senátu libereckého soudu Petra Neumanna státnímu zástupci chyběly důkazy. „Nepředložilo se nic, o co by se to dalo opřít. Myslím, že se to nemělo žalovat,“ řekl po vynesení rozsudku. Soud pro nezákonnost neuznal klíčové odposlechy.

Kauza se týká dvou libereckých projektů obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany téměř za 100 milionů korun, na něž chtěla čerpat evropské dotace přes ROP Severovýchod. Ani na jeden vyplacené nebyly. Soud se případem zabývá od prosince 2018.

Podle spisu přijal Půta úplatek v souvislosti s opravou libereckého kostela sv. Máří Magdalény. Měl dostat 830 000 korun, vyplaceno mu bylo podle obžaloby 530 000 korun.

„Při rekonstrukci kostela nedošlo ke zneužití či neoprávněnému vyplacení žádných veřejných prostředků. Ani k němu dojít nemohlo. Jakémukoliv vyplacení peněz, ať už by bylo průběžné, nebo k němu došlo po ukončení projektu, musela předcházet kontrola z naší strany, respektive z pardubické či královéhradecké komory regionálního rozvoje – takzvanou ‚křížovou kontrolu‘ jsem sám prosadil po dohodě s ředitelem úřadu Vašákem,“ uvedl hejtman.

Kostel rekonstruovala obžalovaná firma Metrostav za 65 milionů korun, podle spisu bylo výběrové řízení zmanipulované v její prospěch a zakázka předražená o 24 milionů. Část peněz byla podle žaloby určená na úplatky, přičemž pracovníci Metrostavu podle státního zástupce upláceli i libereckého hejtmana. Také pracovníci firmy veškerá obvinění odmítli.

Stejně jako Půta. „Pět a půl roku jsem v situaci sprostého podezřelého, obviněného a obžalovaného. Celá obžaloba je přitom už pět a půl roku vystavena na spekulacích, neopírá se o důkazy a hlavní metodou práce obžaloby je manipulace s fakty, jejich výběr a používání v rozporu se skutečností,“ míní hejtman. „Výsledkem celého pět a půl roku trvajícího řízení je stejný a vlastně menší objem důkazů, na kterých bylo postaveno obvinění, obžaloba a nyní i návrh trestu. A jaké jsou to důkazy? Žádné. Žádný důkaz o převzetí úplatku, žádný důkaz o ovlivňování rozhodování členů výboru. Naopak u soudu opakovaně zaznělo od vyslýchaných svědků, že ovlivňováni nebyli. Důkazy jsou už šestý rok nahrazovány spekulacemi, a pokud se nehodí, nejsou pro jistotu součástí spisu vůbec.“

Soud se zabýval i podezřením z korupce u projektu oddychové zóny Perštýn v Liberci za více než 30 milionů. Tento projekt realizován nebyl.

V květnu byl Půta osvobozen, nyní se tedy kauza znovu vrátí před soud.

Reklama

Doporučované