Hlavní obsah

Otec udělal dceři falešné doklady, aby mohli utéct z NDR. Nyní soud trest z roku 1973 zrušil

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Nejvyšší soud rozsudky zrušil z podnětu ministra spravedlnosti Jana Kněžínka.

Článek

Nejvyšší soud (NS) zrušil starý verdikt nad Němcem, jenž se pokusil dostat dceru z totalitní Německé demokratické republiky (NDR) na Západ, kde sám žil. Otec i dcera byli v roce 1973 zadrženi v Praze, dcera měla doklady vystavené na jméno své sestry. Oba si odpykali nepodmíněné tresty. Nejvyšší soud rozsudky nad oběma zrušil z podnětu ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO).

Soud zdůraznil, že tehdejší komunistický režim nerespektoval hodnoty, k nimž se formálně hlásil, mezi nimi také právo na rodinný život, což nutně ovlivňuje pohled na počínání otce s dcerou. „Skutek, který se stal, nebyl trestným činem,“ uvedl soudce Pavel Šilhavecký. „Po propuštění byli ještě odsouzeni a trestáni na území tehdejší NDR, což by z dnešního pohledu bylo naprosto neslučitelné s právními zásadami,“ uvedl Šilhavecký.

Günter Bernsdorff, který žil v Západním Berlíně, nechal vystavit své dceři z NDR falešné doklady na jméno její sestry a pokusil se ji přes Československo převézt na Západ. V Praze na nádraží byli ovšem zadrženi.

Za padělání a pozměňování veřejné listiny a vniknutí na území republiky dostal otec trest osm a dcera šest měsíců vězení. Bernsdorff zemřel v roce 1989, jeho dcera dosud žije.

Ministerská stížnost poukazovala na to, že oba odsouzení neměli jinou možnost, jak dosáhnout spojení své rodiny, jiný legální způsob pro ně v dané době v podstatě neexistoval. „Právo na rodinný život nebylo v totalitním systému respektováno,“ řekl dnes u soudu advokát Lubomír Müller.

Za poslední dva roky se v Česku a na Slovensku podle Müllera uskutečnilo 19 soudních procesů, na jejichž konci byla rehabilitace uprchlíků z NDR. Ve všech případech však šlo o lidi, kteří byli v Československu dočasně uvězněni a bez odsuzujícího rozsudku předáni bezpečnostním orgánům NDR. Případ rodiny Bernsdorffových se liší tím, že byli v Československu odsouzeni, uvedl Müller.

Reklama

Související témata:

Doporučované