Hlavní obsah

Soud zrušil Vojtěchovi další opatření, jež kvůli covidu omezují občany

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Resort ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha musí upravit dvě svá nařízení.

Reklama

Během jediného dne zrušil soud dvě nařízení Ministerstva zdravotnictví. To má ještě několik dní na to, aby je upravilo a vydalo znovu. Jinak přestanou platit.

Článek

Pražský Městský soud tento týden ve středu zrušil hned dvě nařízení vyhlášená proti šíření nemoci covid-19.

Soud nejenže rozhodl, že jeden z článků Listiny základních lidských práv a svobod porušuje nařízené vyplňování příjezdového formuláře po návratu ze zahraničí, ale ze stejného důvodu zrušil také část opatření Ministerstva zdravotnictví, které nařizovalo pobýt minimálně pět dní po návratu v takzvané samoizolaci pro lidi vracející se ze zemí s vysokou mírou rizika nákazy.

V obou případech dal Městský soud v Praze ministerstvu čas, aby nařízení upravilo a vydalo je znovu. Zrušena jsou tato opatření k 27. říjnu respektive k 1. listopadu. Pokud je Ministerstvo zdravotnictví nevydá po úpravě znovu, přestala by platit.

Jak potvrdily zdroje Seznam Zpráv, resort ministra Adama Vojtěcha (za hnutí ANO) plánuje, že část nařízení vydá do termínu stanovených soudem znovu. Počítá také s tím, že opatření - zejména pak odůvodnění - doplní tak, aby případně před soudem obstálo.

„Ministerstvo zdravotnictví se s rozsudkem nejprve seznámí a následně prokonzultuje s Ministerstvem vnitra a Ministerstvem zahraničních věcí další postup. Ten bude známý před 27. říjnem,“ odpověděl Kryštof Berka z jeho tiskového oddělení na dotaz Seznam Zpráv, jak bude resort řešit zrušení opatření týkající se vyplňování příjezdového formuláře.

Ten mají vyplňovat všichni starší šesti let. Napsat v něm mají všechny země, které v uplynulých 14 dnech navštívili. Vyplnit mají také své osobní údaje.

Ve vyjádření pro Městský soud pak Vojtěchův resort mimo jiné uvedl, že díky tomuto příjezdovému formuláři je možné lépe trasovat další lidi, u jejichž kontaktů by se prokázalo onemocnění covid-19.

Soudce Aleš Sabol, který v tomto případě rozhodl, však upozornil na komplikace pro lidi, kteří nemají přístup k internetu nebo nemají e-mail. Vyplnění příjezdového formuláře je totiž možné pouze elektronicky. Přitom ti, kdo návratový formulář nevyplní, se mohou dopustit přestupku a hrozí jim případně i postih.

Zajistit, aby se příjezdový formulář dal vyplnit i jinak - například po telefonu - není podle ministerstva jednoduché.

„Notifikace prostřednictvím telefonického hovoru by znamenala nutnost zřídit u každé krajské hygienické stanice speciální telefonní linku a zaměstnat několik lidí, kteří by byli schopni přijímat informace o těch, co přijíždí do ČR, pročež v důsledku špatného signálu či jiných technických potíží může být špatně rozumět a údaje by pak mohly být zaznamenány nesprávně,“ uvedl právníci ministerstva ve vyjádření pro pražský Městský soud.

Ve druhém případě, kdy soud, jak upozornil v pátek server Česká justice, zrušil část opatření týkající se samoizolace po návratu ze zemí s vysokou mírou rizika nákazy, vadí soudu to, že samoizolace je v tomto případě preventivní opatření.

Přitom soudkyně Ludmila Sandnerová uvedla, že zákon uvádí izolaci nebo karanténu v případě, když je někdo nemocný. Anebo když je nutné zdravého člověka izolovat, protože byl v kontaktu s nakaženým.

„Nelze tak analogicky připodobňovat ‚samoizolaci‘ k institutu izolace či karantény, neboť se jedná o zcela odlišná opatření, byť jsou všechna zaměřena na konkrétní legitimní cíl, to je zamezení šíření infekční nemocí,“ uvedla soudkyně.

Podle ní je tak tato samoizolace zásadním zásahem do svobody pohybu, který je zaručen Listinou základních lidských práv a svobod. „To nelze bez řádného zákonného podkladu tolerovat,“ doplnila Sandnerová.

Je však pravděpodobné, že stejně jako u prvního opatření, ministerstvo také tohle nařízení stihne do 1. listopadu opravit a vydá ho znovu.

Reklama

Doporučované