Hlavní obsah

Soud zrušil vyhlášku, lidem zakazovala posedávat venku mimo lavičky

Ústavní soud zrušil vyhlášku, kterou města Litvínov a Varnsdorf omezovala poposedávání po veřejných prostranstvích.Video: Jaroslav Gavenda, Radek Nohl

 

Reklama

Varnsdorf a Litvínov, města na severu Čech, přišla o možnost zakazovat lidem sedět na veřejných prostranstvích jinde než na lavičkách.

Článek

Části městských vyhlášek, které posedávání venku omezovaly, v pátek zrušil Ústavní soud.

Ve Varnsdorfu platila vyhláška od roku 2012. V tomto městě u hranic s Německem byly vyčleněné zóny, kde lidé mohli sedět pouze na lavičkách. Nikoli už na schodech, palisádách, obrubnících nebo zídkách.

Město zavedlo opatření kvůli tomu, že byl v krizových oblastech hluk. Opilci nebo například někteří občané Varnsdorfu, kteří si vynesli z paneláku na trávu gauč, rušili sousedy.

Varnsdorf si za vyhláškou stojí, město je ovšem připraveno opatření změnit podle verdiktu Ústavního soudu. Ten rozhodoval na návrh ombudsmanky Anny Šabatové. Veřejná ochránkyně práv s vyhláškou nesouhlasila, požadovala vypuštění některých pasáží. Podobné nedostatky našla ombudsmanka i v Litvínově. Podle Šabatové není sezení na veřejném prostranství mimo lavičky samo o sobě činností, která by mohla narušit veřejný pořádek nebo být v rozporu s dobrými mravy.

Ústavní soudci jí dali za pravdu. Sezení podle soudu samo o sobě nenarušuje veřejný pořádek. Sice může být takzvaným předpolím pro páchání přestupku, ale není to výlučná činnost, čímž se ztrácí míra společenské škodlivosti, která by mohla legitimizovat povýšení přípravného jednání na dokonaný přestupek, uvedl soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Pusťte si studio Seznam Zprávy: S reportérem Jaroslavem Gavendou se podíváme do Varnsdorfu, s reportérem Radkem Nohlem do Litvínova.

Reklama

Doporučované