Hlavní obsah

Soud zvýšil trest vrahovi Kuciaka a Kušnírové. Ve vězení stráví 25 let

Foto: Profimedia.cz

Odsouzený vrah Miroslav Marček.

Reklama

aktualizováno •

Vrah Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové si odsedí o dva roky víc, než zaznělo v dubnovém rozsudku. Ve středu o tom rozhodl slovenský nejvyšší soud.

Článek

Tříčlenný senát slovenského nejvyššího soudu tak podle serveru Aktuality.sk vyhověl odvolání prokurátora Juraje Novockého, který žádal zvýšit Miroslavu Marčekovi trest z 23 na 25 let ve vězení. Marček se středečního jednání osobně neúčastnil. Soud mohl Marčekovi trest potvrdit, nebo uložit vyšší trest, včetně doživotí.

Nejvyšší soud naopak nezměnil rozhodnutí o výšce nemajetkové újmy. Marček má zaplatit 140 tisíc eur rodičům Jána Kuciaka, 70 tisíc eur Zlatici Kušnírové a 40 tisíc eur rodině zavražděního podnikatele Petra Molnára. Proti středečnímu verdiktu se už nelze odvolat

Chladnokrevná vražda

„Skutek byl spáchaný v rámci organizované skupiny. Obžalovaný se přiznal až v průběhu trestního konání,“ odůvodňoval prokurátor požadavek vyššího trestu. „Bez jakýchkoli pochybností je možné konstatovat, že jednal chladnokrevně,“ dodal.

Specializovaný trestní soud v Pezinku poslal letos v dubnu Marčeka na 23 let do vězení s maximální ostrahou. Marček je podle rozsudku vinen z úkladné vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové z roku 2018 a úkladné vraždy podnikatele Petra Molnára z roku 2016.

Soud v Pezinku v dubnu uplatnil tzv. mimořádné snížení trestu. Marček, kterému hrozilo až doživotí, se letos v lednu ke všem třem vraždám u soudu přiznal. Jeho případ se z toho důvodu projednával odděleně od procesu s Marianem Kočnerem, Alenou Zsuzsovou a Tomášem Szabóem, kteří byli obžalováni z podílu na Kuciakově vraždě.

Marčekovi v dubnu pomohlo přiznání

„Soud slyšel volání po uložení doživotního trestu, které se odvíjelo od samotného následku – od vraždy dvou mladých lidí motivované prací Jána Kuciaka. Soud měl ale povinnost přihlédnout i ke způsobu, osobě, jeho osobním rodinným poměrům, polehčujícím a přitěžujícím okolnostem,“ odůvodnila letos v dubnu rozhodnutí pezinského specializovaného soudu předsedkyně senátu Ružena Sabová.

Mluvila o chladnokrevnosti všech tří vražd, Marčekovi ale pomohlo to, že se u soudu postavil k činům čelem, přiznal se a vypovídal. „Soud tímto trestem vyslal signál, že přiznání a spolupráce mají smysl,“ řekla Sabová.

Právě to pak v odvolání k nejvyššímu soudu zpochybnil prokurátor, který od začátku pro Marčeka navrhoval trest 25 let ve vězení. Podle středečního rozhodnutí odvolacího soudu není možné mluvit o tom, že by Marček významnou měrou napomohl k objasnění trestné činnosti. „Jeho výpověď napomohla k objasnění, ale neměla povahu zvlášť významné míry,“ uvedla předsedkyně senátu nejvyššího soudu Alena Šišková.

Kvůli vraždě Kuciaka a Kušnírové čelili obžalobě Marian Kočner, jeho známá Alena Zsuzsová a Marčekův bratranec Tomáš Szabó. Pátý obžalovaný Zoltán Andruskó už loni podepsal dohodu o vině a trestu a ve vězení si odsedí 15 let.

„Jsem si vědom toho, co jsme spáchali. To, že jsem je vídal v televizi, bolest mě přinutila zamyslet se. Je mi to líto,“ tvrdil letos v lednu u soudu Marček. Pak popsal, jak společně se svým bratrancem Szabóem dostal od Zoltána Andruskóa informace o Kuciakovi, jak novináře sledovali a jak nakonec dvojici v únoru 2018 zavraždil.

Proces v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, který na jaře 2018 otřásl Slovenskem a spustil politické zemětřesení, běžel od poloviny letošního ledna. Na začátku září pak padly nepravomocné rozsudky nad další trojicí obžalovaných.

Schéma obžaloby:

Trest jen pro Szabóa

Vinen je podle soudu v Pezinku jen Marčekův bratranec Tomáš Szabó, který byl vrahovým šoférem, a podílel se tak na vraždě. Odsedět si má 25 let. Svoji vinu dál odmítá.

Mariana Kočnera, kterého obžaloba označila za objednatele vraždy, soud osvobodil. Vinným ho uznal pouze v bodě nedovoleného ozbrojování. Jako nevinná odchází i Kočnerova spolupracovnice Alena Zsuzsová, kterou prokuratura vinila ze zprostředkování vraždy.

Skutek se podle soudu stal, ale není prokázáno, že za ním stojí oni dva. Rozsudky nejsou pravomocné a bude o nich příští rok rozhodovat nejvyšší soud, přesný termín ale zatím stanoven není.

Kočner i Zsuzsová jsou v současnosti dál za mřížemi. Kočner už je nepravomocně odsouzen na 19 let za falšování směnek televize Markíza. Zsuzsovou zase ihned po zářijovém propuštění zadržela policie kvůli obvinění z přípravy vražd prokurátorů Maroše Žilinky, Petra Šufliarského a advokáta Daniela Lipšice.

Reklama

Doporučované