Hlavní obsah

Soudce odmítl řešit žalobu na Babiše, jeho blízcí se účastní demonstrací

Foto: ČTK

Demonstrace za odstoupení Andreje Babiše se konaly v řadě měst republiky i před vánočními svátky.

Reklama

Soudce pražského krajského soudu Vladimír Soukup nechce řešit případ, v němž premiér čelí žalobě od demonstrantky Jany Filipové.

Článek

Soudce pražského krajského soudu Vladimír Soukup nechce řešit v odvolacím procesu případ žaloby na premiéra Andreje Babiše.

Podala ji letos jedna z účastnic demonstrací proti Babišovi a jeho vládě. Jana Filipová z Domažlicka se žalobou ohradila proti tvrzení předsedy vlády, že lidé, kteří proti němu protestují, jsou za to zaplaceni.

Jana Filipová to označila za lež a jako účastnice protestů požaduje od premiéra satisfakci. Okresní soud pro Prahu-západ už její žalobě vyhověl a nařídil Andreji Babišovi, aby se omluvil.

Český premiér, který je od prosince opět trestně stíhán kvůli dotačnímu podvodu, však proti verdiktu podal odvolání.

Seznam pak zjistil, že tento týden byl spis případu odeslán k Vrchnímu soudu v Praze, aby posoudil, zda má být soudce Soukup kvůli podjatosti z řízení skutečně vyloučen.

„Jeden ze členů senátu, který má věc projednávat a rozhodovat, oznámil skutečnosti, pro něž by měl být – dle svého názoru – z projednávání a rozhodování věci vyloučen,“ sdělila Seznamu mluvčí pražského krajského soudu Hana Černá.

Podle zdroje Seznamu, který je obeznámen s průběhem tohoto případu, je důvodem, proč se Soukup chce z řešení kauzy vyloučit, fakt, že se prý jeho blízcí některých demonstrací proti Andreji Babišovi také účastnili.

Mluvčí krajského soudu Hana Černá to na opakované dotazy Seznamu přímo nevyvrátila. Nechtěla to ale komentovat. „Nebudeme sdělovat žádné další podrobnosti,“ uvedla.

A soudce Soukup na žádost o rozhovor nereagoval.

+3

Babišův advokát Jiří Urbánek pak řekl, že detaily nezná, protože nenahlížel do spisu. „Já takové informace zatím nemám,“ podotkl. A podrobnosti neznala ani Jana Filipová.

O důvodech soudce Soukupa zatím neměla žádné informace také mluvčí Vrchního soudu v Praze Simona Heranová. Spis k případu sice odeslán byl, ale k této soudní instituci zatím podle mluvčí nedorazil.

Soudce Vladimír Soukup před deseti roky třeba řešil případ takzvané justiční mafie. V této kauze sedm žalobců včetně tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké zažalovalo advokátku a současnou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou kvůli jejím slovům, že fungují jako justiční mafie.

Seznam na začátku října popsal rozsudek Okresního soudu Praha-západ.

V něm soudkyně Simona Kačerová sice napsala, že demonstranti mohli čekat, že budou kritizováni, a jsou povinni kritiku v rozumné míře snášet. „Nejsou však povinni tolerovat nepravdivou kritiku, křivá obvinění a dehonestaci svého přesvědčení,“ napsala soudkyně v rozsudku.

Ukázalo se pak, že Andrej Babiš má informaci o placení demonstrantů jen z doslechu.

Na svoji obranu totiž uvedl, že vycházel z výroku poslance ANO Pavla Růžičky. Ten prohlásil, že když po jedné demonstraci odcházel ze Sněmovny, zaslechl skupinu lidí, kteří byli vyzváni, aby si šli pro peníze.

Filipová se zúčastnila demonstrace loni 11. července, kdy poslanci rozhodovali, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru.

Babiš v reportáži o této akci pak ještě následně uvedl, že je o zaplacení demonstrantů přesvědčený, protože protestující jsou „stále stejní lidé“ a že si neumí představit, že by někdo protestoval 16 hodin, takže „nějaká motivace tam bude“.

Podle soudu si však premiér i díky spolupracovníkům, které kolem sebe má, měl nejdříve informace od poslance Růžičky ověřit a pak demonstranty kritizovat.

„A to zvláště za situace, kdy jde o výroky natolik škodlivé, jako jsou výroky o zaplacených demonstrantech. Předmětné výroky tedy přesáhly přípustnou míru kritiky a nelze je tolerovat,“ napsala Kačerová.

„Svoboda projevu neznamená právo lhát, případně šířit neověřené informace,“ doplnila soudkyně.

Reklama

Doporučované