Hlavní obsah

Soudce pomohl Rathovi, neuznal odposlechy. Ale miliony v krabici od vína byly úplatek, potvrdil

Podívejte se, jak soudce Pavel Zelenka vysvětluje, proč Ratha odsoudil na sedm let.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý středočeský hejtman dostal trest jen za dvě stavební zakázky, původně měl v obžalobě i další čtyři zdravotnické.

Článek

Málokdo ve středu v soudní síni dokonale chápal, jak soudce vrchního soudu Pavel Zelenka rozhodl v korupční kauze Davida Ratha. Bývalého středočeského hejtmana za ČSSD sice senát poslal pravomocně na sedm let do vězení. Ale zároveň ne výslovně za přijímání úplatků.

Přitom Davida Ratha v roce 2012 zatkla policie se známou taškou a krabicí na víno, která skrývala sedm milionů v hotovosti. Chvíli před tím – podle obžaloby – je David Rath vyinkasoval jako úplatek za zakázku na rekonstrukci zámku v Buštěhradu u Kladna.

Dokonce i Rath, když ve středu před polednem vystoupil před novináře, pochopil rozsudek tak, že není korupčník.

Tiskovka Davida Ratha k verdiktu:

Pravomocně odsouzený David Rath komentuje čerstvý rozsudek odvolacího soudu.Video: Seznam

Takže bylo těch sedm milionů úplatek, nebo ne?

Vrchní soud Ratha a spol. uznal vinnými z trestného činu „zjednání výhody při zadání veřejné zakázky“. Tedy že hejtman společně s manželi Kateřinou a Petrem Kottovými zmanipulovali dva tendry placené z rozpočtu Středočeského kraje.

Podle soudce Zelenky je ale trestný čin zjednání výhody při veřejné zakázce také korupční. V příslušném paragrafu přímo stojí, že je trestné mít z takové manipulace prospěch. A to je podle Zelenky těch Rathových sedm milionů.

„Skutková podstata tohoto paragrafu v sobě obsahuje korupční jednání,“ řekl soudce Zelenka po skončení jednání v rozhovoru s novináři (část jeho vystoupení najdete ve videu v úvodu zprávy).

Na druhou stranu ale Zelenkovo rozhodnutí Rathovi pomohlo.

Původně byl obžalovaný v šesti případech ovlivněných zakázek. Zelenkův senát ale – už podruhé – rozhodl, že není možné použít jako důkaz klíčové odposlechy, které policie pořídila v roce 2011. V době, kdy Ratha tajně sledovala.

Rath tak dostal trest pouze za dvě zakázky. A jako nižší zněl ten prvoinstanční od Krajského soudu v Praze. Z osmi a půl roku mu ho Zelenka snížil na sedm let. Musí také zaplatit pokutu 15 milionů.

Vyhlašování verdiktu jsme sledovali on-line:

Reklama

Související témata:

Doporučované