Hlavní obsah

Soudce popsal, jak a proč Růžička zpronevěřil Palaščákovy peníze

 

Reklama

Soudce v rozsudku vysvětluje, proč odsoudil trenéra hokejového Chomutova k zaplacení pokuty 400 tisíc korun.

Článek

Hokejový trenér Vladimír Růžička udělal na jaře 2012 chybu, kvůli níž přišel nejen o pozici sportovní ikony, ale také o bezúhonnost.

Seznam získal písemný rozsudek, v němž soudce Tome Frankič vysvětluje, proč trenéra Chomutova uznal vinným ze zpronevěry a odsoudil ho k pokutě 400 tisíc korun.

Z rozsudku nad Vladimírem Růžičkou.

Růžička, jak známo, vzal od podnikatele Miroslava Palaščáka dar pro hokejovou Slavii. Soudce však píše, že v době, kdy klub opustil, vyklízel kancelář a odešel k hokejové reprezentaci, o půlmilionové částce nikomu neřekl.

„Z toho vyplývá jediný možný závěr, že za situace, kdy mu předtím byly peníze fyzicky svěřeny, tak že je musel odnést," uvedl soudce s tím, že tento závěr je logicky podložen i tím, že trenér Růžička později ze soukromého rodinného účtu peníze Palaščákovi vracel.

Hokejový trenér nechtěl písemný rozsudek soudu komentovat. „Řeší to můj právník, nemohu se k tomu vůbec vyjadřovat," řekl Seznamu Růžička.

Soudce Frankič v písemném rozsudku také vysvětlil, proč je přesvědčen, že si chtěl slavný trenér peníze klubu nechat.

Především Růžička neudělal nic proto, aby klub s Palaščákem podepsal řádnou sponzorskou smlouvu.

Růžička ji nemohl podepsat sám, protože k tomu potřeboval ještě podpis jednoho dalšího člena představenstva. Avšak podle svědků se na nikoho z manažerů Slavie neobrátil.

Z toho důvodu není také poškozen hokejový klub, ale podnikatel Palaščák. „Nikdy neprojevila (HC Slavia Praha – pozn. red.) vůli daný dar přijmout a uzavřít sponzorskou smlouvu,“ řekl Tomič. „Nelze uvažovat o ušlém zisku dané společnosti a z toho důvodu považuje soud za poškozenou osobu, jíž byly finanční prostředky zpronevěřeny, Miroslava Palaščáka,“ uvedl soudce.

Rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 10 není ale zatím pravomocný. Růžička i státní zástupce mohou podat odvolání. Advokát Vít Kučera, který hokejového trenéra zastupuje, zatím nechce říct, zda jeho klient tuto možnost využije.

Podle Palaščáka výše trestu neodpovídá tomu, že se trestného činu dopustil olympijský vítěz a reprezentační trenér. „Společenská nebezpečnost spočívá v tom, že sport je nositelem hodnot fair play pro celou společnost, životními postoji a činy právě těchto lidí se řídí statisíce mladých sportovců,“ řekl Palaščák.

Reklama

Doporučované