Hlavní obsah

Souzní s protesty proti Babišovi, přesto rozsoudí, zda premiér lže

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Soudce nebude vyloučen ze sporu, v němž figuruje Andrej Babiš.

Reklama

Pražský vrchní soud rozhodl případ soudce Vladimíra Soukupa, který nechtěl řešit spor, v němž figuruje premiér Andrej Babiš.

Článek

Soudce krajského pražského soudu Vladimír Soukup bude nakonec řešit případ, který se týká žaloby na premiéra Andreje Babiše.

A to přesto, že tento soudce se před koncem loňského roku chtěl z projednání tohoto sporu nechat vyloučit.

Jeho podstatou je žaloba, kterou na předsedu vlády podala Jana Filipová z Domažlicka, která se účastnila jedné z demonstrací právě proti Babišovi. Ohradila se proti jeho tvrzení, že lidé, kteří proti němu protestují, jsou za to zaplaceni.

Soukup nechtěl tento případ řešit, protože – jak uvedl – bylo by pro něj obtížné věc nezávisle rozhodnout. Vše sleduje podle svých slov od počátku v médiích, protože jeho blízcí se demonstrací také účastní.

„Po lidské stránce se ztotožňuji s většinou názorů a požadavků občanů protestujících proti žalovanému (Andreji Babišovi),“ uvedl dále ve svém návrhu Soukup.

Podle místopředsedy pražského krajského soudu Romana Šebka to však nejsou důvody, na základě kterých by bylo možné pochybovat o jeho podjatosti.

A pražský vrchní soud nakonec rozhodl, že ze sporu vyloučen nebude.

„Získání obecných informací z médií, tisku, televize, stejně jako informace od blízkých osob, o nichž ovšem není tvrzeno, že se účastnily právě demonstrace dne 11. 7. 2018, která s předmětnou žalobou souvisí, rozhodně nelze podřadit pod ty případy, kdy by soudce o věci získal poznatky způsobem vylučujícím na jeho straně možnost věc nestranně a objektivně rozhodnout,“ uvedla soudkyně pražského vrchního soudu Eva Hodanová v rozhodnutí, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Navíc doplnila, že z vyjádření soudce Soukupa nevyplývá, že by měl osobní vztah k těm, kterých se tento spor týká.

„Soudcův poměr k účastníkům nebo k jejich zástupcům může být založen především příbuzenským nebo jemu obdobným vztahem, jemuž na roveň může v konkrétním případě stát vztah přátelský, či naopak zjevně nepřátelský, případně vztah ekonomické závislosti. Nic takového není ani tvrzeno,“ doplnila soudkyně Hodanová.

Soudce Vladimír Soukup před deseti roky třeba řešil případ takzvané justiční mafie. V této kauze sedm žalobců včetně tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké zažalovalo advokátku a současnou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou kvůli jejím slovům, že fungují jako justiční mafie.

V případu, který bude řešit nyní, Jana Filipová uspěla loni u Okresního soudu Praha-západ. A teď má kauzu řešit právě odvolací soud. Seznam Zprávy loni na začátku října popsaly zmíněný rozsudek Okresního soudu Praha-západ.

+3

V něm soudkyně Simona Kačerová sice napsala, že demonstranti mohli čekat, že budou kritizováni, a jsou povinni kritiku v rozumné míře snášet. „Nejsou však povinni tolerovat nepravdivou kritiku, křivá obvinění a dehonestaci svého přesvědčení,“ napsala soudkyně v rozsudku.

Ukázalo se pak, že Andrej Babiš má informaci o placení demonstrantů jen z doslechu.

Na svoji obranu totiž uvedl, že vycházel z výroku poslance ANO Pavla Růžičky. Ten prohlásil, že když po jedné demonstraci odcházel ze Sněmovny, zaslechl skupinu lidí, kteří byli vyzváni, aby si šli pro peníze.

Filipová se zúčastnila demonstrace loni 11. července, kdy poslanci rozhodovali, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru.

Babiš v reportáži o této akci pak ještě následně uvedl, že je o zaplacení demonstrantů přesvědčený, protože protestující jsou „stále stejní lidé“, a že si neumí představit, že by někdo protestoval 16 hodin, takže „nějaká motivace tam bude“.

Podle soudu si však premiér i díky spolupracovníkům, které kolem sebe má, měl nejdříve informace od poslance Růžičky ověřit a pak demonstranty kritizovat.

Reklama

Doporučované