Hlavní obsah

Soudce Sovák vzal úplatek od známého advokáta, tvrdí policie

Foto: Archiv Seznam Zpráv

Advokát Jiří Teryngel byl v sobotu obviněn z nepřímého úplatkářství. Tvrdí však, že s kauzou vrchního soudce Zdeňka Sováka nemá nic společného.

Reklama

Advokát Jiří Teryngel, jak zjistily Seznam Zprávy, dal podle policie soudci vrchního soudu Sovákovi 100 tisíc za příznivý rozsudek. Sovák ho ale nedokázal zařídit. A peníze pak musel advokátovi vrátit.

Článek

V sobotu 30. května čekal soudce vrchního soudu Zdeňka Sováka malý výlet za Prahu. V půl jedenácté měl být v Loděnici na Berounsku a vše klaplo podle plánu: soudce, který nemá řidičák, na místo dovezla bývalá manželka.

Takže v domluvený čas zazvonil na dům známého advokáta Jiřího Teryngela.

Tohle setkání stejně jako další Sovákovy aktivity monitorovala policie. Zdeněk Sovák i Jiří Teryngel tak patří od minulé soboty do skupiny lidí, kterou policie obvinila kvůli manipulování soudních případů z několika trestných činů.

Jak ukazují dokumenty z vyšetřování, které Seznam Zprávy získaly, detektivové jsou přesvědčeni, že na zmíněném květnovém setkání dostal soudce od Teryngela stotisícový úplatek. Za to, že soudce zařídí, aby vrchní soud vynesl příznivý rozsudek ve věci jednoho z Teryngelových klientů.

Sedmdesátiletý soudce Sovák sedí od pondělí ve vazbě: detektivové ho viní, že za peníze i za cenné obrazy ovlivňoval soudní rozhodnutí. Advokát Teryngel je jedním ze čtyř obviněných v této kauze.

Když se Zdeněk Sovák od Jiřího Teryngela ze schůzky odpoledne vrátil, nahrály soudce policejní kamery tajně umístěné v jeho pražském bytě, jak v kuchyni manipuluje s bílou obálkou. A večer se za Sovákem stavil jeho známý a neformální asistent Milan Bíba, který také v kauze patří mezi obviněné.

Zdeněk Sovák během konverzace svému příteli Bíbovi v odposlouchávaném bytě řekl, že byl za advokátem Teryngelem vyřídit „drobné pletichy“.

Detektivové se pak monitorováním dalších rozmluv soudce Sováka s kamarádem Bíbou dobrali k tomu, že soudce si tehdy od advokáta Teryngela odvezl maso, a to zvěřinu. Ale navrch také už zmíněných 100 tisíc za ovlivnění soudního případu.

Kdo je mezi obviněnými

Zdeněk Sovák – dlouholetý soudce Vrchního soudu v Praze. Podle policie ovlivňoval za peníze soudní rozhodnutí.

Milan Bíba – řidič a kamarád soudce Sováka. Úplatky údajně domlouval.

Charlotte Mulénová – Bíbova přítelkyně, která podle policie o korupci věděla a pomáhala ji zakrýt.

Gagik Tonyan – podnikatel, jemuž Sovák udělil příznivý trest. Soudce za to dostal od Tonyana obraz.

Jiří Teryngel – advokát, podle policie se snažil soudce Sováka uplatit 100 tisíci.

Advokát: Copak jsem blázen?

Soudce Sováka zastupuje v případu jeho syn Ondřej, avšak zatím se k otcovu obvinění nevyjadřuje. Na pondělním neveřejném jednání vazebního soudu Sovák obvinění popřel.

Také advokát Teryngel pro Seznam Zprávy řekl, že by se nedopustil ničeho trestného.

„Vůbec jsem nepochopil, proč a koho bych měl takhle uplácet. Tehdy jsem na vrchním soudu žádný případ neměl,“ řekl Jiří Teryngel.

A upozornil, že před dvěma lety police obvinila na vrchním soudu soudce Ivana Elischera – a také pro úplatky. „To bych musel být blázen, abych v téhle situaci někomu dával peníze,“ podivil se advokát.

Vyšetřovatelé však míní, že peníze za ovlivnění případu byly slíbeny, a obvinění proti Teryngelovi zní na nepřímé úplatkářství. O jakou kauzu v popisovaném případě šlo, však v dokumentu policisté neuvádějí.

Každopádně soudce Sovák si později na schůzce s pobočníkem Bíbou v restauraci na Letné (i tam měli detektivové skryté mikrofony) postěžoval, že právě přišel o 100 tisíc, protože se mu „kšeft“ s Teryngelem nepodařil.

„Je zřejmé, že tento případ, kdy si od něj (Teryngela) převzal finanční hotovost za ovlivnění rozhodovací pravomoci, nebyl prvotní ani ojedinělý,“ napsali policisté do usnesení o zahájení trestního stíhání, které Seznam Zprávy pročetly.

Zdeněk Sovák také u stolu v restauraci vyprávěl, že 100 tisíc od Teryngela dal nejmenovanému kolegovi-soudci, který případ rozhodoval, ale ten že nakonec nedokázal rozhodnout tak, jak si údajně advokát přál.

Takže soudce v zájmu dobrých vztahů Teryngelovi vrátí 100 tisíc ze svého. Policejní nahrávací zařízení v soudcově bytě později skutečně natočilo, jak odpočítává ze svých úspor 100 tisíc a dává je do obálky, kterou si s sebou bere do práce.

50 milionů od Metrostavu

Soudce Zdeněk Sovák je obviněn ze čtyř skutků.

Zaprvé se podle policie snažil společně se svým přítelem Milanem Bíbou přimět firmu Metrostav k zaplacení 50 milionů (původní Bíbovy úvahy dokonce počítaly se 100 miliony) za to, že soudce této stavební firmě zmírní tresty, které dostala v lednu v takzvané druhé větvi korupční kauzy Davida Ratha.

Metrostav by se podle nepravomocného rozsudku nesměl tři roky účastnit veřejných soutěží, jeho bývalý generální ředitel Pavel Pilát zase odešel s tříletou podmínkou.

Úplatek však předán nebyl, protože prostředník, který měl fungovat jako spojka mezi Sovákem a Metrostavem, vše hned nahlásil policii.

Další část případu se týká arménského podnikatele, jemuž Sovák podle dokumentů sliboval podmíněný trest za vydírání – a dostal za to obraz.

A poslední je kauza dvou nepravomocně usvědčených vyděračů, z nichž se podle policie Zdeněk Sovák s přítelem Bíbou neúspěšně pokoušeli dostat peníze za to, že je soudce nepošle za mříže.

Reklama

Související témata:

Doporučované