Hlavní obsah

Soudce stíhaný za korupci: Nejsem duševně v pořádku, ať mě vyšetří lékaři

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Po loňském obvinění z korupce musel soudce Sovák skončit na Vrchním soudu v Praze. Teď mu hrozí až 12 let vězení.

Reklama

Podle policie soudce Zdeněk Sovák plánoval, že si vezme úplatek až 100 milionů od stavební firmy Metrostav.

Článek

Když u dveří jeho bytu zazvonila první prosincovou sobotu policie, soudci Zdeňku Sovákovi začal jiný život – ten, který přes 40 let znal jen ze soudních síní: život trestně stíhaného člověka.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Spadl na mě balkon,“ popisuje nyní Sovák v rozhovoru pro Seznam Zprávy, který vyjde v pondělí.

Sedmdesátiletý Sovák je stíhaný v obřím korupčním případě. Obřím kvůli výši údajného úplatku, v němž je tento vysoce postavený soudce podle policie namočený: Detektivové jsou přesvědčeni, že se pokusil získat nejprve 100 milionů, později 50 milionů od firmy Metrostav.

Konkrétně za to, že největší stavební společnost v zemi vytáhne z nepříjemné trestní kauzy projednávané na Vrchním soudu v Praze.

Sovák kvůli tomu může jít až na dvanáct let do vězení. Zatím se případ stále vyšetřuje, Sovák ovšem už teď počítá, že dojde až k soudu. Tam budou hlavními důkazy desítky hodin odposlechů, které detektivové pořídili během déle než půlročního sledování.

Dnes už bývalý soudce v rozhovoru naznačuje, jak se bude hájit. Tvrdí, že si nahrané hovory nepamatuje.

Zaprvé proto, že byl tehdy v těžkém životním období – dva roky předtím mu zemřela žena, byl nešťastný, opuštěný a občas pil tak, až o sobě nevěděl. Zadruhé říká, že trpí nemocí ledvin, která se mohla projevit i v jeho psychice.

„Vůbec nechci říkat, že jsem ty věty v odposleších nepronášel. Ale jsem udivený, že si z nich vůbec nic nepamatuju. Proto také chci, aby znalec zkoumal, jaký byl můj duševní stav v té době,“ tvrdí Sovák.

Sovák na nahrávkách, pořízených v jeho bytě, v autě nebo v restauracích, mluví se svým kamarádem Milanem Bíbou právě o trestním případu firmy Metrostav. Stavební společnost dostala loni - zatím nepravomocný - přísný trest za úplatky v kauze středočeského hejtmana Davida Ratha: Metrostav podle rozsudku přijde o možnost získávat veřejné zakázky. Odvolání by řešil Vrchní soud v Praze, kde Sovák působil.

Sovák s Bíbou na záznamech řeší, že by firma mohla dostat jen pokutu - pokud dá úplatek 100 milionů, který dvojice později snížila o polovinu.

Bíba pak začal jednat s bývalým policistou Ladislavem Kirschnerem, který měl s Metrostavem obchod dohodnout. Kirschner, který mimochodem nyní sedí ve vězení v jiné kauze za vydírání, ale korupci oznámil a začal spolupracovat s policií.

Metrostav vystupuje v Sovákově případu jako svědek. Úplatek tehdy neposkytl.

Sovák dnes také namítá, že nemohl trest pro Metrostav ovlivnit. Kauza by se mu na stůl nedostala, protože už v soudcovské funkci pomalu beztak končil kvůli věku (soudci musí podle zákona odejít v 70 letech). A ani prý neměl možnost zařídit příznivější rozsudek u některého z kolegů.

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované