Hlavní obsah

Soudce vrchního soudu obvinili z přijetí úplatku a dalších dvou činů. Šlo o drogové kauzy

Policie zadržela soudce Vrchního soudu v Praze.Video: Barbora Kalátová, Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ivana Elischera z Vrchního soudu v Praze zadrželi v úterý policisté. Obvinili ho z přijetí úplatku a zneužití pravomoci.

Článek

Na Vrchní soud v Praze přicházel Ivan Elischer jako zkušený soudce se specializací na drogové delikty.

V úterý si pro něj přišli domů policisté - mají podezření, že případy na odvolacím soudu manipuloval.

Podle informací Seznamu policisté při dlouhodobém utajovaném vyšetřování zmapovali několik takových kauz.

Elischer byl obviněn ze tří trestných činů. Jde o zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a nadržování. Policie a státní zástupci zatím nechtějí případ blíže komentovat.

Orgán, který stíhání proti soudci zahájí, o tom musí vyrozumět Ministerstvo spravedlnosti a předsedu příslušného soudu. Předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš odpoledne vyrozumění od pražského městského státního zastupitelství obdržel. Obsahovalo informace o činech, z nichž policie soudce Elischera viní. „Jakým způsobem se jich měl dopustit, mi nebylo sděleno,“ napsal agentuře ČTK Bureš.

Podle zákona o soudech a soudcích lze soudce za činy spáchané v souvislosti s výkonem funkce trestně stíhat nebo vzít do vazby jen se souhlasem prezidenta. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes odpoledne ČTK potvrdil, že Miloš Zeman vyslovil souhlas se stíháním soudce.

Podle trestního řádu může být zadržená osoba v policejní cele nejvýše 48 hodin. Do té doby musí být podán návrh na uvalení vazby, nebo musí být propuštěna.

Soudce Elischer na pražském vrchním soudu působí od roku 2013. Specializuje se na řešení závažných drogových kauz. V minulosti působil také na ústeckém krajském soudu. Případem se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), dozoruje ho Městské státní zastupitelství v Praze.

Reklama

Doporučované