Hlavní obsah

Ze soudce z kauzy Nečasová je teď advokát. Práci mu dal její obhájce

Bývalý soudce Petr Novák, který měl na stole případ Jany Nečasové (dříve Nagyové), mluví o své nové práci u obhájce expremiérovy ženy.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý soudce Petr Novák si otevřel advokátní kancelář. Sídlí na stejné adrese, jakou má známý pražský obhájce Eduard Bruna.

Článek

Kariéra bývalého soudce pražského městského soudu Petra Nováka má další pokračování.

Poté, co na konci roku 2018 kvůli svému věku ze soudu odešel, začal Novák v polovině ledna pracovat jako samostatný advokát. Kancelář si přitom otevřel ve stejném domě a jen kousek od jiného známého pražského obhájce Eduarda Bruny.

„Oslovil mě a já jsem to uvítal, protože tady takového odborníka nemám,“ řekl Seznamu Bruna.

Novák pak popsal, že se stal advokátem, protože byl zvyklý celý život pracovat. „Nejsem ale jeho podřízený (Eduarda Bruny), jsem samostatný advokát,“ prohlásil Novák.

Připomeňte si: Jak soudkyně odmítla odposlechy v kauze Nečasová.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Ještě jako pražský soudce přitom Novák řešil i případ, v němž figuruje bývalá šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová). A tu právě zastupuje Eduard Bruna.

Že by byl ale podjatý, Novák odmítá. Připomněl, že byl první, kdo Nečasovou odsoudil. Před dvěma roky dostala podmíněný trest na 1,5 roku. Jenže odvolací soud rozsudek zrušil.

Petr Novák měl koncem roku 2018 řešit případ znovu, ale už to nestihl. Kauzu teď dostane na stůl jiný pražský soudce.

„Může to vypadat, že jsem ve vztahu k panu Brunovi podjatý, což právě vyvrací to, že jsem jeho klienty odsoudil,“ uvedl Novák. Vedle Nečasové připomněl také kauzu, v níž byl odsouzen další Brunův klient – bývalý zaměstnanec ministerstva práce – Milan Hojer.

Po několika dnech, co Novák začal pracovat jako advokát, mu Bruna předal první případ. „Požádal mě, abych ho zastupoval v substituci jeho klienta. Byl jsem před vrchním soudem,“ uvedl Novák.

„Chtěl jsem, aby si to odvolací řízení vyzkoušel,“ doplnil Bruna. Ani jeden z nich však neřekl, o jakou kauzu jde. Bruna jen sdělil, že ji Novák ještě jako soudce neřešil.

Předseda pražského soudu Libor Vávra uvedl, že mu Novák neřekl, co chce po svém odchodu dále dělat.

„Taková situace se nedá vyloučit. Otázka je, zda nemůže – a to snad nemůže – zneužít nějakých znalostí, které nabyl. Jako soudce sice disponuje informacemi, co jsou ve spisu, ale těmi disponují obhájci taky,“ prohlásil Vávra.

Reklama

Doporučované