Hlavní obsah

Soudce: Z malicherných příčin byl zničen kostel, který zde stál 450 let, přečkal třicetiletou válku i obě světové války

Jak kostel hoří, si mladíci natočili mobilním telefonem.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Minulé léto se rozhodli zapálit dřevěný kostel z 16. století. Soud je odsoudil k trestu vězení ve výši tři a půl, osm a devět let. Proti původnímu rozsudku se všichni tři odvolali. Mladíci žádali nižší tresty, žalobce u jednoho z nich i zákaz řízení. Olomoucký vrchní soud v úterý toto odvolání zamítl.

Článek

Nejvyšší trest dostal za obecné ohrožení Jan Bortel, který čin podle rozsudku vymyslel. O rok méně si za pomoc k obecnému ohrožení odpyká Jakub Hurník, který své komplice na místo dovezl. Původní sazba je v jejich případě 8 až 15 let, podle vrchního soudu jsou tresty na spodní hranici. Nejmladšímu, který kostel podpálil a k činu se jako jediný plně doznal, hrozil rok až pět let. „Tresty za daných okolností jsou adekvátní,“ řekl dnes předseda Senátu Jiří Zouhar.

Oheň způsobil škodu přes 20 milionů korun, kterou musejí mladíci zaplatit. „Byl problém ocenit tuto stavbu, z historického pohledu neexistují žádné tabulky. Vyčíslená škoda je škoda čistě materiální a minimální. Z malicherných příčin byl zničen kostel, který zde stál 450 let, přečkal třicetiletou válku, obě světové války a z nějakého rozmaru obžalovaných lehl popelem,“ dodal Zouhar.

Bortel v odvolání tvrdil, že neměli vážný úmysl kostel zapálit. Soudci to však vyvrátili s tím, že už loni v dubnu o zapálení nějakého kostela mluvil. Kontaktoval mladistvého, rozdělili si úkoly a nakoupili benzin. Nejmladší z nich poté tři lahve položil k zadní stěně kostela, benzin ze čtvrté rozlil na ně a kolem nich a škrtl zapalovačem. Jak kostel hoří, si natočili mobilním telefonem.

Bortel poté Hurníkovi vyplatil 4 000 korun, uvedl Zouhar. Soud nevyhověl ani odvolání Hurníka, který tvrdil, že nevěděl, co se chystá. Podle soudu to nebyla pravda a už na čerpací stanici věděl, proč se benzin čerpá, zadával trasu a dvojici na místo odvezl. Jeho obhájce po vynesení rozhodnutí novinářům řekl, že zváží dovolání.

Reklama

Související témata:

Doporučované