Hlavní obsah

Soudci Berkovi z aféry falešných konkurzů vyplatil stát miliony korun

Soudce Jiří Berka se dočkal rozsudku po téměř šestnácti letech.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam získal částku, kterou stát musel vyplatit bývalému soudci, jenž skoro 16 let čekal na odsouzení za machinace.

Článek

Patnáct let a sedm měsíců čekal ústecký krajský soudce Jiří Berka na pravomocný rozsudek. Až teprve před pár dny řekl Vrchní soud v Olomouci definitivně, že je v kauze zfalšovaných konkurzů vinen. Za což by si měl odsedět ve vězení sedm let.

Stát, který ho za machinace potrestal, mu však zároveň vyplatil mnoho milionů korun. K částce se redakce Seznam Zpráv dostala na základě žádosti o přístup k informacím.

Po rozsudku totiž Berka zároveň přišel o práci a hlavně trvalý měsíční příjem. A dokud vrchní soud nevynesl verdikt, měl po celou dobu nárok podle zákona na polovinu platu.

V průběhu let a justičních průtahů se zvyšoval příjem ostatních soudců. A tak rostla i částka, kterou Berka dostával. „Tato částka se mění v závislosti na sdělení ministerstva o výši platové základny pro kalendářní rok,“ vysvětlila mluvčí ústeckého krajského soudu Veronika Suchoňová.

Berka ale na rozdíl od jeho bývalých kolegů seděl doma a čekal na pravomocný rozsudek.

Vrchní soud vynesl rozsudek v kauze Jiřího Berky. Video: Hanuš Hanslík

Kolik bylo celkově Berkovi vyplaceno, nechtěl soud nejprve říct.

Udělal to až podle zákona o svobodném přístupu k informacím a poté, co mu redakce Seznamu za vyhledání informací zaplatila. Soud to zdůvodnil tím, že úřednice musí projít celý Berkův spis, což zabere zhruba čtyři hodiny.

Nakonec se ale dopočítali ke konkrétní částce. „Celkem byla vyplacena hrubá mzda ve výši 8 975 828 korun,“ uvedla v odpovědi pro Seznam Suchoňová.

„Zákon o soudech a soudcích je postaven jednoznačně,“ uvedl k tomu Berkův advokát Rudolf Axmann.

Připomněl však, že délku procesu ovlivnily i soudy, které psaly některé rozsudky i dvacet měsíců. Kvůli amnestii prezidenta Václava Klause se tento případ pozastavil o dalších zhruba osmnáct měsíců. Soudy totiž zjišťovaly, do jaké míry se na tuto kauzu právě amnestie vztahuje.

Jiří Berka byl obviněn, že se jako soudce podílel na zmanipulování konkurzů více než deseti firem. Celková škoda byla podle obžaloby 264 milionů korun. Vše odstartovalo na jaře roku 2003, kdy policie skupinu odhalila v souvislosti s podezřelým konkurzem Union banky.

S trestem ve výši sedmi let Berka nesouhlasí. „Byl velice nespokojen. Především s ohledem na dobu, kdy bylo zahájeno trestní stíhání,“ prohlásil jeho obhájce Axmann.

Doplnil, že je Berka připraven podat dovolání k Nejvyššímu soudu. I přesto, až bude dopsán poslední rozsudek, vyzve krajský soud Berku k nástupu do vězení.

Podle Axmanna není pravděpodobné, že by jeho klient žádal o odklad kvůli svému zdravotní stavu. „Neznám jeho zdravotní stav. Nemyslím si, že by se ubíral tímto směrem,“ doplnil.

Reklama

Doporučované