Hlavní obsah

Soudci pod palbou: Nedělejte z obětí znásilnění viníky

Britská soudkyně čelí kritice za své prohlášení.

 

Reklama

Není nic špatného na tom, požádat ženy, aby se chránily, míní soudkyně, která při přelíčení řekla, že opilé ženy jsou více ohrožené násílníky.

Článek

Britská soudkyně Lindsey Kushnerová čelí kritice za své upozornění, že v opilosti se ženy vystavují většímu riziku znásilnění. Podle policie i organizací pracujících s oběťmi sexuálních útoků tak připsala část viny samotným obětem. Kritici argumentují tím, že oběti příště ze strachu trestný čin nenahlásí.

„Nemyslím si, že je na tom něco špatného, požádat ženy, aby se samy chránily,” brání se soudkyně. Kritizovanou poznámku pronesla během soudu s násilníkem, který loni v Manchesteru znásilnil osmnáctiletou ženu, odsoudila ho k šesti letům vězení.

Již dříve bylo soudkyni vyčítáno, že více rozebírá, co dívky mají dělat a co ne, než aby plně uvalila vinu na násilníky. Kushnerová však uvedla, že by bylo nedbalé nepožádat ženy, aby se chránily před predátory, kteří je v jejich opilosti vnímají jako snadný cíl.

Proč jste nedržela nohy u sebe, zeptal se soudce oběti

Kanadská soudní rada v minulých dnech prošetřovala případ federálního soudce Robina Campa, který v roce 2014 znevážil u soudu oběť znásilnění. Camp po disciplinárním řízení sám z funkce rezignoval.

„Proč jste nedržela nohy u sebe?" zeptal se soudce oběti. Během soudu také řekl, že sex a bolest jdou často ruku v ruce a že nutně nejde o něco špatného. Camp navíc dotyčného násilníka neodsoudil, dal mu „druhou šanci".

„Chci, abyste řekl svým přátelům, mužům, že by měli být v jednání se ženami mnohem jemnější. Mnohem trpělivější. A také by měli být opatrní a chránit se, opravdu velmi opatrní,” radil soudce Camp obviněnému.

Během disciplinárního řízení nesouhlasili s odejitím Campa pouze čtyři z 23 členů rady. „Shledali jsme, že Camp naprosto zjevně jednal proti konceptu nestranné, integrované a nezávislé role soudce,” uvedla rada v závěrečné zprávě.

Podobných případů navíc bylo v uplynulých dnech v Kanadě odhaleno vícero. Jeden ze soudců například pod heslem „i opilá přece může dát souhlas" osvobodil řidiče taxíku, jehož klientka byla nalezena v jeho voze opilá, polovysvlečená a v bezvědomí.

Reklama

Doporučované