Hlavní obsah

Soudcům a žalobcům, kteří bydlí za ceny pro chudé, neprodlouží Praha nájemní smlouvy

Nové vedení Prahy chce dostat žalobce a soudce z městských bytů.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soudcům a žalobcům, kteří mají nájemní smlouvy na dobu neurčitou, bude Praha zvyšovat ceny nájmů.

Článek

Pražští radní v pondělí rozhodli, že už nebudou prodlužovat smlouvy na pronájmy bytů pro soudce a státní zástupce.

Případ odstartoval poté, co Seznam před necelými dvěma roky upozornil na to, že platí v městských bytech okolo 60 korun za metr čtvereční. Což je cena, kterou běžně platí sociálně slabí. Přitom v lokalitách, kde žijí, se tržní nájem pohybuje okolo částky 300 korun.

Jenže soudci a žalobci mají v Praze průměrné platy zhruba 100 tisíc korun. A to je hlavní argument radních, podle nichž nepotřebují mít zvýhodněné ceny za bydlení.

Reportáž Seznamu, která kauzu odstartovala. Video: Radek Nohl, Anita Baselová

Pražští radní v pondělí konkrétně schválili, jak Seznamu potvrdil radní Adam Zábranský, že více než dvěma desítkám soudců a státních zástupců, kteří mají smlouvy na dobu určitou, ji už neprodlouží.

U dalších 28 bytů mají žalobci a soudci smlouvy na dobu neurčitou. A těm chce vedení Prahy zvyšovat nájem, například podle aktuálního příjmu rodiny.

„Když řádně platí nájem, tak neexistuje jiný způsob, jak je z těch bytů dostat,“ uvedl Zábranský.

Městské byty využívají také řadoví zaměstnanci pracující na soudech a státních zastupitelstvích v Praze. Ti o ně nepřijdou.

„Řadoví úředníci mají na soudech a státních zastupitelstvích velmi nízké platy. Proto mi dává smysl, aby jim město tyto byty nabízelo,“ dodal Zábranský.

Reklama

Související témata:

Doporučované