Hlavní obsah

Soudkyně Králová pro letošek zrušila soud s Nečasovými

Soudkyně Králová čelí kvůli svému postupu v kauzách už dvěma kárným žalobám.

 

Reklama

V kauze jde o údajné nabízení lukrativních postů exposlancům ODS výměnou za podporu někdejší Nečasově vládě.

Článek

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová překvapivě zrušila všechna letos naplánovaná jednání v kauze poslaneckých trafik.

V té je obžalován expremiér Petr Nečas a jeho manželka Jana Nečasová, dříve Nagyová.

V kauze jde o údajné nabízení lukrativních postů ve státní správě bývalým poslancům ODS výměnou za jejich podporu tehdejší Nečasově vládě.

Soudkyně Králová, která v minulosti řešila i kauzu údajného zneužití vojenské tajné služby, v níž je také obžalována Jana Nečasová, čelí kvůli svému postupu v kauzách už dvěma kárným žalobám. O případ Vojenského zpravodajství, kde dvakrát obžalované osvobodila, už přišla. Jiná soudkyně pak obžalované zatím nepravomocně odsoudila.

Video: Soudkyni Králové hrozí, že přijde o talár

Soudkyni Králové kvůli kárným řízením hrozí, že na svém postu zcela skončí.

Králová čelí kritice, že špatně hodnotí důkazy a dělá další formální chyby. V nyní projednávaném případě například zpochybnila legálnost odposlechů, které ale předtím v kauze Vojenského zpravodajství jako legální uznala.

Státní zástupce proto na začátku dnešního jednání vznesl námitku podjatosti soudkyně Králové. Ta po krátké poradě soudního senátu rozhodla, že všechna letošní naplánovaná jednání v kauze zruší. Počká tak, až nadřízené soudy o námitce rozhodnou.

Soudkyni Králové kvůli kárným řízením hrozí, že na svém postu zcela skončí. V takovém případě by její kauzy dostali jiní soudci.

Reklama

Související témata:

Doporučované