Hlavní obsah

Soudkyně Králová prohlásila odposlechy v kauze Nečasových za nezákonné

Soudkyně Helena Králová, žalobce a advokát hovoří o novém vývoji v kauze poslaneckých trafik.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nečekané rozhodnutí soudkyně Heleny Králové v kauze poslaneckých trafik.

Článek

Veškeré odposlechy v kauze poslaneckých trafik, v níž jsou obžalováni bývalý premiér Petr Nečas, jeho tehdejší sekretářka a dnes manželka Jana Nečasová (Nagyová) a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček, jsou nezákonné.

Rozhodla to soudkyně Helena Králová, která má kauzu u Obvodního soudu pro Prahu 1 na starosti. Uvedla, že odposlechy jsou pro ni jako důkazy neúčinné.

Králová své rozhodnutí zdůvodnila tak, že prostřednictvím odposlechů nelze zjišťovat, zda vůbec došlo k trestnému činu. A to se podle ní v tomto případě stalo. Předsedkyně senátu také podotkla, že zdůvodnění odposlechů - tedy zjištění vzájemných vazeb mezi pachateli - bylo příliš obecné.

Stejné odposlechy přitom Králová v minulosti připustila v kauze zneužití vojenské tajné služby.

Své rozhodnutí Králová četla z papíru a byla viditelně nervózní. Státní zástupce zase dával zřetelně najevo svůj nesouhlas, v soudní síni jen nechápavě kroutil hlavou.

Pro žalobce jsou naopak odposlechy klíčovým důkazem. Státní zástupce tvrdí, že obžalovaní přislíbili trojici poslanců ODS lukrativní funkce za to, že se zákonodárci vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček.

Obžalovaní manželé Nečasovi k soudu nepřišli, z jednání se omluvili.

Králová čelila kvůli změnám svých názorů na využitelnost odposlechů kárné žalobě, kterou na ni podal předseda nadřízeného soudu Libor Vávra. Kárný senát ji však v tomto ohledu žaloby zprostil. Králová pochybení popírala, šlo podle ní o nedorozumění, což jako možnost připustili i kární soudci.

Ve druhém kárném řízení, které inicioval ministr spravedlnosti kvůli nerespektování názorů nadřízených soudů a prodlužování procesů, byla potrestána snížením platu.

Reklama

Související témata:

Doporučované